Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύριων προσφύγων και του Λιβάνου | ενότητες, κόσμος


Από τα τέλη του 2019, ο Λίβανος μαστίζεται από οικονομική κρίση την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει ως μία από τις χειρότερες της σύγχρονης ιστορίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απηύθυνε σήμερα έκκληση για υποστήριξη προς τους Σύριους πρόσφυγες στον Λίβανο και τους ευάλωτους πολίτες του Λιβάνου στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή κοινωνικοοικονομική κρίση.

“Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό του Λιβάνου”, δήλωσε ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι μετά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη χώρα που διανύει “μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της” και φιλοξενεί “έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν πληθυσμούς προσφύγων στον κόσμο”.

Από τα τέλη του 2019, ο Λίβανος μαστίζεται από οικονομική κρίση την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει ως μία από τις χειρότερες της σύγχρονης ιστορίας, πλήττοντας σκληρά τις ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι κατέφυγαν στον Λίβανο μετά την έναρξη του πολέμου στην πατρίδα τους, τη γειτονική Συρία το 2011.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ σχεδόν 830.000 είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν “τώρα περισσότερο από ποτέ τόσο οι Λιβανέζοι που χρήζουν ανάγκης όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται γενναιόδωρα επί τόσα χρόνια” στη χώρα αυτή.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Γκράντι, ο οποίος συναντήθηκε με Λιβανέζους ηγέτες, και πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου “παρά την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία της κατάστασης”.

Πηγή

www.real.gr

Next Post