Σε μια ζωντανή συνομιλία διάρκειας 70 λεπτών στην πλατφόρμα X, ο Έλον Μασκ και η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του ακροδεξιού AfD, συζήτησαν θέματα όπως η ενέργεια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι και η πολιτική της Γερμανίας.
Η συζήτηση, που μεταδόθηκε σε περίπου 200.000 θεατές, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.
Οι δημοσκοπήσεις και ο ισχυρισμός για τον Χίτλερ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Μασκ να δηλώνει ότι η Βάιντελ είναι, «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», η πιο δημοφιλής υποψήφια καγκελάριος στη Γερμανία.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς, αν και σε παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Insa η Βάιντελ προηγείτο, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ARD (9 Ιανουαρίου) τοποθετεί το κόμμα της, AfD, στη δεύτερη θέση με 20%, πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU/CSU, που συγκεντρώνει 31%.
Επίσης, μόνο το 20% των Γερμανών δηλώνει ικανοποιημένο με την τρέχουσα απόδοσή της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Βάιντελ προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη δήλωση, χαρακτηρίζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ «κομμουνιστή σοσιαλιστή». Η τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες δηλώσεις, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα social media και στα γερμανικά μέσα.
«Στο τρίτο Ράιχ, οι σοσιαλιστές εθνικοποίησαν τη βιομηχανία, επέβαλαν τεράστιους φόρους και χρηματοδότησαν ιδιωτικές εταιρείες. Εμείς, ως ελευθεριακό και συντηρητικό κόμμα, είμαστε το ακριβώς αντίθετο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ η συζήτηση διανθίστηκε με γέλια και αστειάκια μεταξύ των δύο.
Κοινές θέσεις για την ενέργεια και τη γραφειοκρατία
Η πολιτική για την ενεργεία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της συνομιλίας. Η Βάιντελ επέκρινε την προσήλωση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατηγορώντας ιδιαίτερα τους Πράσινους για «κακή διαχείριση» της χώρας την τελευταία εικοσαετία.
Ο Μασκ, από την πλευρά του, δήλωσε: «Πιστεύω στα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας», προκαλώντας μια σύντομη διαφωνία μεταξύ τους. Ωστόσο, η Βάιντελ άλλαξε θέση, υποστηρίζοντας την «τεχνολογική ουδετερότητα» και συμφώνησε με τον Μασκ ότι η Γερμανία πρέπει να επανεκκινήσει τα πυρηνικά της εργοστάσια.
Ακόμη, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι η γραφειοκρατία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα στη Γερμανία. Ο Μασκ, μιλώντας από την εμπειρία του με την κατασκευή του εργοστασίου της Tesla κοντά στο Βερολίνο, ανέφερε: «Τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η κρατική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτικές, αλλά η γραφειοκρατία είναι υπερβολική».
Κριτική για την απόδοση της Βάιντελ
Παρά τη στήριξη του Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο το AfD μπορεί να «σώσει» τη Γερμανία, πολλοί αναλυτές αμφισβήτησαν το αν η Βάιντελ εκμεταλλεύτηκε τη συνομιλία για να ενισχύσει την εικόνα της.
Ο Μπέντιξ Χίγκελμαν, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας, δήλωσε στη Deutsche Welle (DW): «Ειλικρινά, είμαι λίγο έκπληκτος από το πόσο κακή ήταν η απόδοσή της. Ήταν μια μεγάλη στιγμή, αλλά νομίζω ότι έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια ιδιαίτερα μορφωμένη και μοντέρνα δεξιά πολιτικό».
Ο Χίγκελμαν σχολίασε επίσης τη ρητορική απόδοση στα αγγλικά της Βάιντελ: «Δεν μίλησε άσχημα, μην παρεξηγηθώ, αλλά θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για μια 70λεπτη συζήτηση με τον κ. Μασκ».
Το κοινό και η στρατηγική της Βάιντελ
Ο πολιτικός επιστήμονας Φίλιπ Άντορφ υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος της Βάιντελ δεν ήταν το γερμανικό κοινό, αλλά το αμερικανικό. «Νομίζω ότι αυτό ήταν μια προσπάθεια να επεκτείνει τις επαφές της στις ΗΠΑ και να δείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με μέλη της διοίκησης Τραμπ ή τουλάχιστον να θεωρηθεί εταίρος στην Ευρώπη», δήλωσε στο DW.
Αν και υπήρξαν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Βάιντελ ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Μασκ και να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, αυτές διαψεύστηκαν. Η συνομιλία (χωρίς βίντεο) πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, με τη Βάιντελ να συμμετέχει από το γραφείο της στο Βερολίνο.
Ωστόσο, ο Αντόρφ σημείωσε ότι η Βάιντελ δεν εστίασε αρκετά στο βασικό ζήτημα του κόμματός της, τη μετανάστευση: «Από τη δική της οπτική, ίσως να ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι μίλησαν σχετικά λίγο για τη μετανάστευση».
Η Βάιντελ επανέλαβε επίσης γνωστές της θέσεις, όπως ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η πρώτη «πράσινη» καγκελάριος και ότι κατέστρεψε τη Γερμανία με την πολιτική ανοιχτών συνόρων.
«Η Μέρκελ κατέστρεψε τη χώρα. Άνοιξε τα σύνορα στους λαθρομετανάστες, κατέστρεψε τη βιομηχανία και επικεντρώθηκε μόνο στην ενέργεια. Πρέπει να ενισχύσουμε την πυρηνική μας δύναμη και την τεχνολογία μας», τόνισε.
Οι εξωγήινοι
Η Βάιντελ ρώτησε τον γενικό διευθυντή της SpaceX για τον λόγο που εστιάζει την προσοχή του και τόσα χρήματα στο ταξίδι στον πλανήτη Άρη. «Επειδή οι δεινόσαυροι δεν είχαν διαστημόπλοια» ήταν η αινιγματική απάντηση του Μασκ.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά εγώ δεν έχω δει καμία απόδειξη εξωγήινων», εξήγησε ο Μασκ. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός που θα τερματίσει την ανθρωπότητα – όπως “ένας γιγάντιος μετεωρίτης” που θα πέσει στη Γη, όπως εκείνος που έπληξε τους δεινόσαυρους, ή ένας πυρηνικός πόλεμος. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος» συνέχισε.
«Για να είμαστε σαφείς, αν είμαστε ένα είδος με έναν πλανήτη, είναι θέμα χρόνου να εξοντωθούμε. Νομίζω ότι μπορούμε να στείλουμε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στον Άρη σε περίπου δύο χρόνια» πρόσθεσε.
Φιλοσοφικές αναζητήσεις και ένα «υπέροχο» κλείσιμο
Στο τέλος της συζήτησης, οι δύο συνομιλητές πέρασαν σε φιλοσοφικά ζητήματα. Η Βάιντελ ρώτησε τον Μασκ αν πιστεύει στον Θεό, με τον ίδιο να απαντά: «Βλέπω τη θεότητα μέσα από τη φυσική. Όταν ήμουν 12 ή 13 ετών, πέρασα μια υπαρξιακή κρίση που ξεπεράστηκε διαβάζοντας το “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”. Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε το βάθος της συνείδησής μας για να κατανοήσουμε καλύτερα τα ερωτήματα του σύμπαντος».
Η Βάιντελ περιέγραψε τα λόγια του Μασκ ως «υπέροχα» και έκλεισε τη συζήτηση. Ωστόσο, μένει να φανεί αν η συνομιλία θα αποδειχθεί επωφελής για την ίδια και το κόμμα της.
Ακούστε την συζήτηση του Έλον Μασκ με την Άλις Βάιντελ:
https://t.co/wEGXEhT4ue
— Elon Musk (@elonmusk) January 9, 2025
Πηγή
www.enikos.gr