Οι αρχές της Κολομβίας δίνουν σκληρή μάχη για να περιορίσουν τις πυρκαγιές που κατακαίουν τις δασικές εκτάσεις στα δυτικά και νότια της χώρας. Ήδη πάνω από 90.000 στρέμματα βλάστησης έχουν μετατραπεί σε στάχτες, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τις παρατεταμένες ξηρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνουν τους νομούς Τολίμα, Κουντιναμάρκα, Ουίλα, Ναρίνιο, Κάουκα και Βάγιε δελ Κάουκα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, υπήρχαν τουλάχιστον 25 ενεργά πύρινα μέτωπα, τα μισά εκ των οποίων στον νομό Τολίμα, όπως ανέφερε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων. Στο χωριό Ναγατάιμα, που έχει πληγεί περισσότερο, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν τοπικές κατοικίες και το υδραγωγείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Η θερμοκρασία στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία περιβάλλοντος. Στον γειτονικό νομό Κουντιναμάρκα, κοντά στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, έκλεισαν δρόμοι, ενώ δεκάδες πυροσβέστες, μαζί με ελικόπτερα και τις ένοπλες δυνάμεις, προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες.
Στον νομό Ουίλα, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση καταστροφής, έξι δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά πύρινα μέτωπα.
Η Τζισλιάν Ετσεβέρι, διευθύντρια του κολομβιανού ινστιτούτου υδρολογίας και μετεωρολογίας (IDEAM), σημείωσε ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων και η αύξηση της θερμοκρασίας έχουν διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στον Ισημερινό, πάνω από 230.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν καεί από τις 23 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Στο Περού, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις νομούς λόγω των πολλαπλών πύρινων μετώπων.
Στη Βραζιλία, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πανδημία πυρκαγιών», σύμφωνα με μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μόνο τις πρώτες 17 ημέρες του Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 61.572 πυρκαγιές, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις 46.498 που σημειώθηκαν σε όλο τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι πυρκαγιές αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται σε εμπρησμούς, έχουν πλήξει καίριες περιοχές βιοποικιλότητας, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τους υγροβιότοπους του Σεχάντου και του Παντανάλ, καθώς και εθνικά πάρκα στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Πηγή
www.enikos.gr