• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, 3:01
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
Home Κόσμος

«Ήθελα να σπάσω την πόρτα του Ερντογάν»

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
28 Ιανουαρίου 2023
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Οργή προκάλεσαν στην Τουρκία τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο στο βιβλίο του «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» (σ.σ. «Δεν δίνω σπιθαμή: Πολεμώντας για την Αμερική που Αγαπώ»)  αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 2017, με την ιδιότητα του διευθυντή της CIA. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως λέει, τον ανάγκασε να δει ένα βίντεο τριών ωρών, βάζοντας σε κίνδυνο… την ψυχική του υγεία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, όταν ήταν πλέον υπουργός Εξωτερικών, ήταν σε μια εξίσου εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση. Διηγείται μάλιστα πώς σε επίσκεψή του στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχεδόν έφτασε στο σημείο να σπάσει την κλειδωμένη πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν η συνάντηση του Πενς με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει μια ολιγόλεπτη συνάντηση κατ’ ίδίαν με τον Πενς.

Έγινε δεκτή, αλλά άρχισε να τραβά σε μάκρος. Στη μισή ώρα ο Πομπέο προσπάθησε να μπει, χωρίς να τον αφήσουν. Στα 50 λεπτά προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για μπει στην αίθουσα, αλλά τη βρήκε κλειδωμένη. «Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» γράφει.

 

Στα όσα ισχυρίζεται ο Πομπέο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τον πρώην ομόλογό του για αναλήθειες, ψεύδη και υπερβολές. Ακόμη, του καταλόγισε όχι μόνο υποστήριξη στο πραξικόπημα αλλά και ενόχληση που απέτυχε. Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι το βιβλίο του Πομπέο εξυπηρετεί την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και ότι γράφει όσα γράφει για να κερδίσει την εύνοια του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

Από την τουρκική προεδρία, ο εκπρόσωπός της Ιμπραήμ Καλίν κατηγορεί τον Πομπέο για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας.

«Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Άρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε», δήλωσε.

Όσο για το περιστατικό με το βίντεο, ο Καλίν λέει ότι ο Πομπέο είναι αυτός που διαστρεβλώνει τα γεγονότα και ότι αυτός ήταν που έπαθε νευρικό κλονισμό όσο περίμενε. Αυτό «το μάθαμε αργότερα», είπε ο Καλίν.

How great is this! Glad to see “Never Give An Inch” officially out on bookshelves. Grab a copy at your local bookstore or online at https://t.co/eQ6tPwCDwF! pic.twitter.com/ICUce0Qnuj

— Mike Pompeo (@mikepompeo) January 24, 2023

Για την Ελλάδα

Ο Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του αναφέρεται στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και σημειώνει για τη χώρα μας: «Μια χώρα η οποία διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του ‘70 σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ προτιμητέο σύμμαχο», ενώ επισημαίνει και τις δικές του ενέργειες και επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προχωρήσουν σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το «3+1» για την ενέργεια και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Παράλληλα κάνει αναφορά στη στενή προσωπική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλοξενία του στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις με έναν σύμμαχο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Stern: Ο «ταραχοποιός» Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς και χάος

Next Post

Πολιτική κίνηση τακτικισμού η πρόταση δυσπιστίας σε προεκλογικό χρόνο

Next Post

Πολιτική κίνηση τακτικισμού η πρόταση δυσπιστίας σε προεκλογικό χρόνο

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.