Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε επείγουσα προειδοποίηση την Πέμπτη για τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, στέγη και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Ο οργανισμός χαρακτήρισε την κατάσταση ως «καταστροφική», υπογραμμίζοντας τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε πολύνεκρη επίθεση στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, χιλιάδες εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινή στέγη σε δημόσια κτίρια ή σπίτια συγγενών.
«Σήμερα, το 90% αυτών ζει σε σκηνές», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων ασθενειών. Επεσήμανε ότι ο χειμώνας, η βροχή και οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν τον υποσιτισμό και τη διατροφική ανασφάλεια στην περιοχή.
Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που βρίσκεται υπό αυστηρή ισραηλινή πολιορκία, θεωρείται ακόμα πιο κρίσιμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχει κίνδυνος λιμού, ενώ οι ανθρωπιστικές αποστολές αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια.
Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, πραγματοποίησε τριήμερη αποστολή στο βόρειο τμήμα του θύλακα, επισκεπτόμενος περισσότερες από δέκα υγειονομικές δομές. «Η ομάδα μας εντόπισε μεγάλο αριθμό τραυματιών και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία», τόνισε ο Δρ. Τέντρος. Ωστόσο, διαπιστώθηκε «κρίσιμη έλλειψη βασικών φαρμάκων».
Ο ΠΟΥ προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια, αλλά περιορίζεται από τους όρους που θέτει το Ισραήλ. «Κάνουμε ό,τι μας επιτρέπεται να κάνουμε για να διανείμουμε υλικό και να παρέχουμε υπηρεσίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι ελπίζει η αποστολή που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο να καταφέρει να φτάσει στα δύο εναπομείναντα νοσοκομεία του βορρά, το Καμάλ Αντουάν και το Αλ Άουντα. «Χρειάζονται τα πάντα», τόνισε, επισημαίνοντας τη σοβαρή έλλειψη καυσίμων. «Χωρίς καύσιμα, καμία ανθρωπιστική επιχείρηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί».
Παρ’ όλα αυτά, μια θετική εξέλιξη σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, καθώς ο ΠΟΥ διευκόλυνε τη μεταφορά 17 ασθενών από τη Γάζα στην Ιορδανία για επείγουσα ιατρική φροντίδα. Από αυτούς, 12 πρόκειται να μεταβούν στις ΗΠΑ για θεραπεία.
Συνολικά, σχεδόν 300 ασθενείς έχουν καταφέρει να απομακρυνθούν από τη Γάζα από τον Μάιο, όταν το Ισραήλ έκλεισε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα. Ωστόσο, περίπου 12.000 ασθενείς παραμένουν εγκλωβισμένοι, περιμένοντας άδεια για ιατρική μετακίνηση. Ο ΠΟΥ ζητά επειγόντως το άνοιγμα υγειονομικών διαδρόμων για να δοθεί λύση.
Πηγή
www.enikos.gr