Με τον ισραηλινό στρατό πλέον να έχει σφραγίσει με την παρουσία του την συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών της Βόρειας Γάζας, στα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει αρχίσει να γίνεται διάλογος για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επέκταση των επιχειρήσεων στην Νότια Γάζα.
Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης
Το Ισραηλινό δίκτυο Channel 12 – το μεγαλύτερο της χώρας, δημοσιεύει τα ευρήματα δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε στις 15 Νοεμβρίου, δείχνοντας σημαντική υποστήριξη για την ανανέωση του εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ μετακινήθηκε μονομερώς από τη Γάζα στις γραμμές πριν από το 1967 το 2005, απομακρύνοντας περίπου 8.000 Εβραίους από τα σπίτια τους σε 21 οικισμούς.
Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να συμβεί με τη Γάζα στο τέλος του πολέμου, το 32% των ερωτηθέντων απάντησε «το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει μόνιμα και να αναβιώσει τον εβραϊκό οικισμό».
Το 30% είπε ότι ο θύλακας πρέπει «να παραδοθεί σε διεθνή κηδεμονία». Το 14% είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να «διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία». Το 10% είπε ότι πρέπει να «παραδοθεί για διακυβέρνηση από την Παλαιστινιακή Αρχή» και το 14% είπε ότι δεν γνώριζε.
Οι παρουσιαστές είπαν ότι ζητήθηκε επίσης από τους ερωτηθέντες να κάνουν μια άμεση επιλογή για το αν προτιμούν ή όχι την αναβίωση του εβραϊκού οικισμού στη Γάζα και το 44% είπε ότι ήταν υπέρ, ενώ το 39% ήταν κατά. Ωστόσο, αυτό το εύρημα δεν εμφανίστηκε στην οθόνη.
Στο ερώτημα για το εάν η πολιτική τους στάση έχει αλλάξει στον απόηχο του πολέμου, το 53% είπε ότι δεν άλλαξε. Το 36% είπε ότι έγινε πιο δεξιός. Το 6% είπε ότι είχε γίνει πιο αριστερό. και το 5% είπε ότι δεν γνώριζε.
Το 58% υποστήριξε ότι αμέσως μετά τον πόλεμο πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές με τα ευρήματα της έρευνας να δείχνουν συντριβή του κόμματος του Νετανιάχου κι εκτόξευση των ποσοστών του πρωην υπουργού άμυνας Μπένι Γκατζ με το κόμμα Εθνικής Ενότητας να εκτινάσσεται στα ύψη.
Νότια Γάζα
Για το θέμα της παραίτησης μετά τον πόλεμο και την μη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, ο ίδιος ο Νετενιαχου απάντησε σε συνέντευξη Τυπου χθες το βράδυ «εγώ λαμβάνω διαφορετικά μηνύματα».
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνασπισμού επεσήμανε ότι ο Ισραηλινός Στρατός – IDF θέλει να επεκτεινει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στα νότια της Λωρίδας και έξω από τη Γάζα ενώ ρωτήθηκε εάν παρέλειψε μια σοβαρή συμφωνία την Τρίτη για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων και εάν επιμένει να απελευθερωθούν όλοι.
Ο Νετανιάχου είπε ότι «Δεν υπήρχε συμφωνία στο τραπέζι» και δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Θέλουμε να πάρουμε πίσω όλους τους ομήρους», λέει. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επαναφέρουμε ό,τι είναι δυνατό, ακόμη και σταδιακά, και είμαστε ενωμένοι σε αυτό».
«Προφανώς θέλουμε να φέρουμε (σπίτι) ολόκληρες οικογένειες μαζί», προσθέτει αργότερα στη συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείς για μια έρευνα που δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θέλει νέες εκλογές μετά τον πόλεμο, ο Νετανιάχου λέει ότι είναι «έκπληκτος» με την εστίαση στην πολιτική «όταν οι στρατιώτες μας πολεμούν στη Γάζα, πέφτουν στη μάχη. οι οικογένειες των ομήρων βρίσκονται σε έναν τεράστιο εφιάλτη…. Θα υπάρχει χρόνος για πολιτική».
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επικρίνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Ισραήλ. Λέει ότι έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στον πόλεμο, λέει. «Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου» θα διαμορφώσουν το Ισραήλ για δεκαετίες, λέει.
Ο υπουργός Benny Gantz λέει ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο διευθύνει τον πόλεμο αποτελεσματικά. Λέει επίσης ότι ελπίζει ο ηγέτης της Yesh Atid, Yair Lapid, να συμμετάσχει στον συνασπισμό έκτακτης ανάγκης.
Ο Gantz επαινεί επίσης τη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια από τον υπερορθόδοξο και τον αραβικό τομέα.
Σχετικά με τους ομήρους, ο Gantz λέει ότι το Ισραήλ έχει «δεκαετίες αν χρειαστεί να καταστρέψει αυτό το πράγμα» – μια προφανής αναφορά στη Χαμάς. «Δεν έχουμε δεκαετίες για να φέρουμε τους ανθρώπους στο σπίτι… Άρα, ναι, από την άποψή μου, είναι προτεραιότητα να πάρουμε πίσω τους ομήρους. Αλλά αυτή η προτεραιότητα δεν παρακάμπτει την υποχρέωσή μας να καταστρέψουμε τη Χαμάς, «όσο καιρό χρειαστεί».
«Θέλω να φέρω πίσω τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανείς εδώ δεν θέλει κάτι άλλο. Κανείς στο Ισραήλ δεν θέλει κάτι άλλο», λέει ο Gantz.
Πηγή
www.enikos.gr