Ο αστεροειδής 2006 WB θα περάσει σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, από τη «γειτονιά» της Γης, προσφέροντας στους αστρονόμους μία ακόμα ευκαιρία για μελέτη των αστρονομικών σωμάτων.
Παρόλο που ανήκει στους σχεδόν 40.000 γνωστούς αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη (Near-Earth Objects/NEOs), η «επίσκεψή» του δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο εντυπωσιακή.
Οι διαστάσεις και η τροχιά του
Ο 2006 WB έχει διάμετρο περίπου 100 μέτρα, μέγεθος που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της NASA για το μέγεθός του δεν είναι ακριβείς και μπορεί να φτάνει τα 150 μέτρα ή να είναι μικρότερος.
Ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει από τη Γη σε απόσταση διπλάσια της απόστασης Γης-Σελήνης, γεγονός που τον καθιστά σχετικά «κοντινό» με αστρονομικούς όρους.
Asteroid 2006 WB, estimated to be up to 500 feet wide, will pass Earth on November 26 at more than twice the distance to the Moon.#KBCniYetu ^RO pic.twitter.com/jNSxeiHddW
— KBC Channel1 News (@KBCChannel1) November 26, 2024
Οι επιστημονικές προκλήσεις
Ο Νικ Μόσκοβιτς, αστρονόμος του Παρατηρητηρίου Lowell στην Αριζόνα και ειδικός στους αστεροειδείς, εξηγεί ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τον 2006 WB.
«Η συχνότητα με την οποία ανακαλύπτουμε νέους αστεροειδείς έχει αυξηθεί τόσο, που δεν μπορούμε να τους παρακολουθούμε όλους. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες των τηλεσκοπικών ερευνών, οι οποίες κάθε βράδυ σαρώνουν τον ουρανό για νέα αντικείμενα», σημειώνει.
Ραγδαίες ανακαλύψεις χάρη στην τεχνολογία
Η τεχνολογία παρατήρησης έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας την ταχύτερη ανίχνευση NEOs.
Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκαν πάνω από 450 νέοι αστεροειδείς, αριθμός ρεκόρ για έναν μήνα. Το 2024, συνολικά εντοπίστηκαν 2.300 NEOs, ενώ κάποιοι από αυτούς παρατηρούνται λίγες μόνο ώρες πριν περάσουν από τη Γη.
«Δώρα» από το διάστημα
Οι μικρότεροι αστεροειδείς που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και διαλύονται προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες μελέτης.
Όπως τονίζει ο Μόσκοβιτς, «Aυτά τα γεγονότα είναι σαν φυσικές αποστολές επιστροφής δειγμάτων. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για να φέρουμε δείγματα από το διάστημα – μπορούμε να τα παρατηρούμε και να τα αναλύουμε όταν φτάνουν στη Γη».
Ως ΝΕΟs ορίζονται τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, που αντιστοιχεί σε απόσταση περίπου 120 εκατομμυρίων μιλίων από τον ήλιο.
«Οι αστεροειδείς και οι κομήτες με απόσταση περιηλίου (πλησιέστερη στον Ήλιο) μικρότερη από 1,3 αστρονομικές μονάδες (AU), ή περίπου 120 εκατομμύρια μίλια, ονομάζονται αντικείμενα κοντά στη Γη (near-Earth objects) ή ΝΕΟs», δήλωσε στο Newsweek η Σβέτλα Μπεν-Ιτζακ, επίκουρη καθηγήτρια διαστήματος και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Here are the October updates for #PlanetaryDefense. Thanks to efforts at @NASA and across the globe, we have discovered nearly 11,000 near-Earth asteroids larger than 140 meters, with an estimated 14,000 left to find. https://t.co/bwTGGUjVqX pic.twitter.com/DEUqup1PCi
— NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) November 1, 2024
Νέα εποχή στην αστρονομία
Η βελτίωση της τεχνολογίας παρακολούθησης θα συνεχιστεί, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Vera Rubin στη Χιλή το επόμενο έτος υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.
Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης για τους NEOs, ενισχύοντας την ασφάλεια και τις επιστημονικές ανακαλύψεις.
Επιστήμη για όλους
Το Παρατηρητήριο Lowell προωθεί την επιστήμη στο κοινό μέσω του νέου Κέντρου Ανακαλύψεων Αστρονομίας Marley Foundation, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στην Αριζόνα.
Ο Μόσκοβιτς υπογραμμίζει: «Είμαστε ένα ενεργό ερευνητικό ινστιτούτο, με δώδεκα αστρονόμους, και προσπαθούμε να μεταφέρουμε στο κοινό την αιχμή της αστρονομίας μέσα από τις έρευνές μας».
Παρά τη συχνότητα με την οποία μεγάλοι αστεροειδείς πλησιάζουν τη Γη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πηγή
www.enikos.gr