• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2026, 9:44
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Αυστραλία: «Ήρθε το τέλος» των social media για τους έφηβους

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
11 Δεκεμβρίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Οι έφηβοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αυστραλία κατέφυγαν για τελευταία φορά σε αυτά για να αποχαιρετήσουν τους ακολούθους τους και να θρηνήσουν την απώλεια των πλατφορμών που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές τους προτού τεθεί σήμερα σε ισχύ η πρώτη παγκοσμίως απαγόρευση του είδους.

Μια θάλασσα από αποχαιρετιστήρια μηνύματα εφήβων, αλλά και ενηλίκων, κατέκλυσαν πλατφόρμες -μεταξύ των οποίων και οι TikTok, Instagram και Reddit- λίγες ώρες πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.

«Θα μου λείψετε παιδιά», ανήρτησε ο 29χρονος σκιτσογράφος Τζος Πάρτινγκτον από την Μελβούρνη, ο οποίος δημιουργεί κωμικά σκίτσα για την ζωή στην Αυστραλία και έχει περισσότερους από 75.000 ακολούθους στο TikTok.

Η Αυστραλία έχει επιβάλει σε 10 μεγάλες πλατφόρμες -ανάμεσά τους οι TikTok, το YouTube της Alphabet και τα Instagram και Facebook της Meta- να μπλοκάρουν περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες ηλικίας κάτω των 16 ετών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά πρόστιμα.

The federal government’s long social media ban for children under 16 is now in effect.

Here are are the platforms and apps that children can and cannot access in Australia from today.

Keep up to date with today’s headlines: https://t.co/LEXwrNsd4b pic.twitter.com/K1nkAjSSxM

— SBS News (@SBSNews) December 9, 2025

Περί τους 200.000 λογαριασμοί έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μόνο στο TikTok, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με «εκατοντάδες χιλιάδες» να πρόκειται να μπλοκαριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

JUST IN – Social media in Australia right now: pic.twitter.com/dycHfulzWe

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) December 10, 2025

Νέοι Αυστραλοί, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετώπισαν την προοπτική της απώλειας πρόσβασης στις αγαπημένες τους εφαρμογές με ένα συνδυασμό θλίψης, χιούμορ και δυσπιστίας.

«Θα μου λείψετε τόοοοσο πολύ και κυρίως το κωμικό περιεχόμενο», έγραψε ένας χρήστης του TikTok στους ακολούθους του. «Θα τα πούμε σε μερικά χρόνια, αλλά δεν γνωρίζω αν θα ισχύει ακόμη ο λογαριασμός μου».

«Αντίο, θα σας δω όταν περάσει», έγραψε ένας άλλος.

‼️ AUSTRALIA SOCIAL MEDIA BAN FOR UNDER 16 IS LIVE 😳

This is how it looks like… even if you see your date of birth to something else pic.twitter.com/TIJt89h4XY

— Your Tech Guy 🎖️ (@yourtechguyyy) December 7, 2025

Κάποιες αλλαγές αναρτήθηκαν στα αγαπηγμένα εικονομηνύματα (memes) χρηστών, ενώ πολλοί κάλεσαν τους ακολούθους τους να γραφτούν σε εναλλακτικές πλατφόρμες όπως οι Yope, Lemon8 και Coverstar, τις οποίες δεν αφορά ακόμη ο νόμος.

Στο Reddit οι χρήστες ανήρτησαν τα αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους σε subreddits (‘υπο’reddit, δηλαδή αυτόνομες κοινότητες), όπως είναι το r/teenagers (το μεγαλύτερο διαδικτυακό φόρουμ που τρέχει από εφήβους για εφήβους).

«Ως 13χρονος αυτιστικός είμαι συντετριμμένος», αναφέρει μια ανάρτηση.

«Η playlist μου από 1.400 και πλέον τραγούδια στο YouTube θα σβηστεί και το ίδιο το Reddit, δεν έχω κανέναν φίλο … θα είμαι απολύτως μόνος μου για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να γίνω 16».

AFP Infographic chart listing 10 social media platforms that have been banned for under 16s in Australia starting December 10, 2025 pic.twitter.com/aXCt2sAfou

— AFP News Agency (@AFP) December 10, 2025

Κάποιοι χρήστες παρέμειναν στο διαδίκτυο μέχρι τα μεσάνυχτα ανεβάζοντας κλιπ με ρολόγια που μετρούν αντίστροφα και με μουσική υπόκρουση το τραγούδι της Αντέλ «Skyfall» και τους στίχους του, «this is the end» (ήρθε το τέλος).

Άλλοι στράφηκαν εναντίον του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος από χθες έχασε 6.000 ακολούθους στο TikTok και στο Instagram.

«Περιμένετε μέχρι να μπορούμε να ψηφίζουμε», σχολίασε ένας χρήστης στον λογαριασμό του Αλμπανέζι στο TikTok.

Ωστόσο, δεν ήταν αντίθετοι στην απαγόρευση όλοι οι έφηβοι. «Ngl (δεν θα πω ψέματα), η απαγόρευση χρήσης των social media είναι προφανώς για το καλό μας. Το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε επί ώρες μπροστά από μια οθόνη», έγραψε ένας ανήλικος χρήστης στο ΤikTok.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Οι διεθνείς εξελίξεις και τα εξοπλιστικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Next Post

Καλιφόρνια: Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου διάσημος τραγουδιστής όπερας και υποψήφιος για Grammy

Next Post

Καλιφόρνια: Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου διάσημος τραγουδιστής όπερας και υποψήφιος για Grammy

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.