Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ Μακένζι, τα τελευταία στρατεύματα τα οποία εστάλησαν στο Αφγανιστάν για την υλοποίηση της επιχείρησης εκκένωσης μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, έφυγαν από την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Mιλώντας σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στο Πεντάγωνο, o στρατηγός Μακένζι ανέφερε: «Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, πολιτών άλλων εθνικοτήτων και ευάλωτων Αφγανών».
«Η αποχώρηση σηματοδοτεί τόσο το τέλος του στρατιωτικού σκέλους της εκκένωσης, αλλά και το τέλος ενός σχεδόν 20ετούς πολέμου που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Ήταν μια αποστολή που έφερε ένα τέλος για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και τους συνωμότες του της Αλ Κάιντα» συνέχισε ο στρατηγός.
Last night of US forces in Afghanistan
US and Taliban forces face off at Kabul airport #Afghanishtan#Afghan#Afghanistan#Taliban#Talibans#Afganistan#KabulAirport#Kabul#??????#?????????#????pic.twitter.com/aW57aeXvAX
— Afghan Updates (@UrduAfghanistan) August 30, 2021
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρέσβης επιβιβάστηκε στο τελευταίο αεροσκάφος C-17 που αναχώρησε από το Αφγανιστάν.
Όπως είπε, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομάκρυναν περισσότερους από 123.000 πολίτες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.
LIVE: @PentagonPresSec John F. Kirby and @CENTCOM commander, Marine Corps Gen. Kenneth F. McKenzie Jr., hold a news briefing at the Pentagon. https://t.co/1K6jZV6Sni
— Department of Defense ???? (@DeptofDefense) August 30, 2021
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε, ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν περίπου 6.000 Αμερικανοί πολίτες.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί ακόμη να καθορίσει πόσοι Αμερικανοί έχουν απομείνει στο Αφγανιστάν και θέλουν να φύγουν πριν από την προκαθορισμένη για αύριο 31 Αυγούστου, οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πρόσθεσε. Η Ουάσινγκτον πιστεύει πάντως ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός.
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε απόψε ένα ψήφισμα με το οποίο επισφραγίζονται οι «δεσμεύσεις» που έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν όσον αφορά την «ασφαλή» αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, όπως ζητούσε η Γαλλία.
Δεκατρία από τα 15 μέλη του ΣΑ υπερψήφισαν το κείμενο που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία και η Κίνα, οι δύο από τις χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο. Στο ψήφισμα αυτό το Συμβούλιο δηλώνει ότι «αναμένει» από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά «την ασφαλή αναχώρηση» των Αφγανών και ξένων πολιτών μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αύριο Τρίτη.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι σε συνεργασία με τη Βρετανία θα ζητούσε τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στην Καμπουλ, με στόχο να συνεχιστούν οι «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Κάτι τέτοιο όμως δεν περιλαμβάνεται στο ψήφισμα.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γκάουν, εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στον οργανισμό πρόληψης συγκρούσεων International Crisis Group, το ψήφισμα «στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στους Ταλιμπάν όσον αφορά την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν βοήθεια».
Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι σημαντικό «να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων» ενώ «ενθαρρύνει» μια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης, ζητά να μην χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος «για απειλές ή επιθέσεις» σε άλλες χώρες, ούτε να δοθεί καταφύγιο σε «τρομοκράτες».
Πηγή
www.real.gr