Βαριές ποινές κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο της ‘Αγκυρας σε Κούρδους πολιτικούς στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων στην Τουρκία το 2014, με αφορμή την κουρδική αντίσταση κατά της εισβολής των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδρος επίσης του HDP, η Γκιουλτάν Κισανάκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και ο Αχμέτ Τουρκ, νυν δήμαρχος και πρώην συμπρόεδροις του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 28 ετών και 6 μηνών στον Ντεμιρτάς, 30 ετών και 3 μηνών στη Γιουκσέκνταγ, 12 ετών στην Κισανάκ και 10 ετών στον 82χρονο Τουρκ.
Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της ‘Αγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην οργάνωση ΡΚΚ και υποκίνηση των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου του 2014. Οι 72 από τους κατηγορούμενους ήταν απόντες καθώς διαφεύγουν της σύλληψης.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια κάθειρξη με επιβαρυντικούς περιορισμούς για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018. Αν και βρίσκεται στην φυλακή από το 2016, συνέχιζε μέχρι πέρσι να ασκεί επιρροή στην τουρκική πολιτική σκηνή, στέλνοντας πολιτικά μηνύματα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακολούθους του. Πέρσι δήλωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και ζήτησε από τα στελέχη του HDP να κάνουν αυτοκριτική.
Τον Οκτώβριο του 2014 το «Ισλαμικό Κράτος», εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση κατάληψης του Κομπάνι στη βόρεια Συρία με κουρδικό κυρίως πληθυσμό. Από τον Οκτώβριο, το «Ισλαμικό Κράτος» άρχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο από την περιφέρεια προς το κέντρο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ του Κομπάνι σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ενώ στελέχη του HDP πραγματοποιούσαν συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές από την αρχή της κρίσης. Ένα από τα βασικά αιτήματα του HDP ήταν το άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το Κομπάνι μέσω του τουρκικού εδάφους, προκειμένου να φτάσει εκεί στρατιωτική βοήθεια από άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας και την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ.
Πηγή
www.enikos.gr