Βουλγαρία: Το GERB πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών – Απρόθυμο το Κοινοβούλιο | ενότητες, κόσμος


Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Γκαμπρόφσκι του κεντροδεξιού κόμματος GERB πρότεινε σήμερα τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης για να βγάλει τη βαλκανική χώρα από το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο εξεύρεσης υποστήριξης σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Το GERB κέρδισε τις πρόωρες εκλογές, τις τέταρτες μέσα σε 18 μήνες, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει πλειοψηφούσα υποστήριξη για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γκαμπρόφσκι.

Μια αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση θα επηρεάσει τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2024, που θα έφερνε δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ. Θα εμποδίσει επίσης τις προσπάθειες κατάρτισης ενός γενικού προϋπολογισμού για το 2023 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία του GERB, ακόμη και τεχνοκρατικής, παραμένουν ισχνές. Βλέπουν την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μόνο υπό ένα διαφορετικό κόμμα με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα — ή νέες πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

“Ο κύριος σκοπός μου θα είναι να αποκλιμακώσω τις εντάσεις… αλλά κυρίως για εμάς να πάμε μαζί και να βγάλουμε τη Βουλγαρία από την κρίση στην οποία βρίσκεται”, είπε ο Γκαμπρόφσκι στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ κατά την υποβολή του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου σήμερα.

“Είμαι βέβαιος πως οι προτεινόμενοι υπουργοί μπορούν να το κάνουν αυτό”, είπε.

Το GERB πρότεινε τον Γκαμπρόφσκι, έναν 51χρονο νευροχειρουργό χωρίς καθόλου πολιτική εμπειρία, ως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη. Ωστόσο τέσσερα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πει ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Το κόμμα κατά της διαφθοράς PP και η Δημοκρατική Βουλγαρία καθώς και οι Σοσιαλιστές, που κατηγορούν το GERB ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά στη διάρκεια των δέκα χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, έχουν πει ότι δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό την εντολή του GERB.

Ο Ράντεφ είπε πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να διεξαγάγει ψηφοφορία για την προτεινόμενη από τον Γκαμπρόφσκι κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Ο Γκαμπρόφσκι πρότεινε ως υπουργό Εξωτερικών τον Ντράγκομιρ Ζάκοφ, πρώην υπουργό Άμυνας και πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης που παρέχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Μαρινέλα Πέτροβα, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, προτείνεται για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν το GERB αποτύχει, μπορεί να υπάρξουν άλλες δύο προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Αν αποτύχουν και αυτές, ο πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών.

Πηγή

www.real.gr

Next Post