• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2025, 13:22
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Γάζα: Διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες για τους όρους κατάπαυσης του πυρός

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
1 Ιουνίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Η προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει θολή, καθώς παρά την αρχική αποδοχή του αμερικανικού πλαισίου, οι πρόσθετοι όροι που έθεσε η παλαιστινιακή οργάνωση ερμηνεύονται από την ισραηλινή πλευρά ως απόρριψη της πρότασης.

Η συζήτηση περιστρέφεται πλέον γύρω από τα σημεία «τριβής» μεταξύ των δύο πλευρών (Ισραήλ- Χαμάς) και τις διαφορετικές ερμηνείες του πλαισίου που πρότεινε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, πηγή από το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς «συνέταξε τη δική της πρόταση με εντελώς διαφορετικά στοιχεία». Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η απάντηση της οργάνωσης συνιστά επί της ουσίας απόρριψη της πρότασης που είχε τεθεί από τον Γουίτκοφ.

Παρά ταύτα, η Χαμάς εμφανίστηκε πρόθυμη να απελευθερώσει 10 Ισραηλινούς ομήρους και να παραδώσει 18 σορούς, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με Παλαιστινίους κρατουμένους, σε αντιστοιχία με την αρχική πρόταση Γουίτκοφ.

«Υπάρχουν κάποιες σημειώσεις και τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης των ομήρων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κανάλι Al-Rad, η Χαμάς πρότεινε την προσθήκη μιας τρίτης φάσης στο σχέδιο: 4 όμηροι να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, 2 την 30ή ημέρα και άλλοι 4 την 60ή. Η επιστροφή των σορών θα γίνει επίσης σε τρία στάδια — τις ημέρες 10, 30 και 50.

Η οργάνωση ζητά επίσης να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των Παλαιστινίων προς και από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ καταδίκασε την απάντηση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη και οπισθοδρομική».

«Η Χαμάς θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση-πλαίσιο που καταθέσαμε ως βάση για συνομιλίες εγγύτητας, τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κλείσουμε μια συμφωνία 60ήμερης εκεχειρίας τις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο της οποίας οι μισοί από τους ζωντανούς ομήρους και οι μισοί από τους νεκρούς θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους, και όπου στις συνομιλίες εγγύτητας θα μπορούμε να διεξάγουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καλής πίστης, με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία».

@POTUS @VP @SecRubio @SecDef @CIADirector @DNIGabbard @SusieWiles @USAmbIsrael @StephenM @PressSec @StevenCheung47 @lightstonea @LindseyGrahamSC

I received the Hamas response to the United States’ proposal. It is totally unacceptable and only takes us backward.

Hamas should…

— Office of the Special Envoy to the Middle East (@SE_MiddleEast) May 31, 2025

Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνήθηκε ότι απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε στο Reuters: «Η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση του Γουίτκοφ δεν είναι συμβατή με αυτά που είχαμε συμφωνήσει, και η στάση του Αμερικανού απεσταλμένου απέναντί μας είναι άδικη και απολύτως μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ».

«Την περασμένη εβδομάδα καταλήξαμε σε συμφωνία και κατανόηση μαζί του σε μια πρόταση, την οποία θεωρούσε αποδεκτή για διαπραγμάτευση. Στη συνέχεια, μας παρουσιάστηκε η ισραηλινή απάντηση, η οποία διαφωνούσε με όλες τις διατάξεις που είχαμε συμφωνήσει», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Γιατί κάθε φορά η ισραηλινή απάντηση θεωρείται η μόνη βάση για διαπραγμάτευση; Αυτό παραβιάζει την ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη της διαμεσολάβησης και συνιστά απόλυτη μεροληψία υπέρ της άλλης πλευράς».

Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως, «Ενώ το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με το επικαιροποιημένο πλαίσιο του Γουίτκοφ για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς συνεχίζει να προσκολλάται στην άρνησή της».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί για να φέρει τους ομήρους μας πίσω και να νικήσει τη Χαμάς», καταλήγει η δήλωσε.

Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ, η κύρια ανησυχία του Ισραήλ δεν είναι τόσο η σειρά των απελευθερώσεων ομήρων όσο η επιμονή της Χαμάς για εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν την οριστική λήξη του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας, δήλωσε: «Νομίζω ότι θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το χάος. Είναι μέσα σε μεγάλο χάος. Νομίζω ότι θέλουν να ξεφύγουν».

Σύμφωνα με το σχέδιο εκεχειρίας, ο Τραμπ δηλώνει ότι «είναι σοβαρός σχετικά με τη συμμόρφωση των μερών στη συμφωνία εκεχειρίας και επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις κατά την προσωρινή περίοδο της εκεχειρίας, εφόσον καταλήξουν με επιτυχία σε συμφωνία μεταξύ των μερών, θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης».

Η πρόταση Γουίτκοφ προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και 18 νεκρών σε δύο φάσεις, με αντάλλαγμα μια εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα κύρια σημεία της πρότασης Γουίτκοφ

  • Διάρκεια κατάπαυσης πυρός: 60 ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να λειτουργεί ως εγγυητής ότι το Ισραήλ θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.
  • Απελευθέρωση ομήρων: 10 Ισραηλινοί όμηροι εν ζωή και 18 σοροί θα απελευθερωθούν, οι μισοί την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης και οι υπόλοιποι την έβδομη ημέρα.
  • Ανθρωπιστική βοήθεια: Η βοήθεια θα παραδοθεί και θα διανεμηθεί στη Γάζα από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό.
  • Αναδιάταξη ισραηλινών δυνάμεων: Οι δυνάμεις των IDF θα αναδιαταχθούν τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Γάζα.
  • Ανταλλαγή κρατουμένων: 125 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης – 1.111 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου – 180 σοροί Παλαιστινίων – οι μισοί θα απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, οι υπόλοιποι την έβδομη.
  • Αποδείξεις ζωής: Την 10η ημέρα, η Χαμάς θα προσκομίσει αποδείξεις ζωής και ιατρικές εκθέσεις για όλους τους υπόλοιπους ομήρους. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα παρέχει πληροφορίες για τους κρατούμενους Παλαιστίνιους και για τον αριθμό των σορών που κατέχει.
  • Ευημερία ομήρων: Η Χαμάς δεσμεύεται να διασφαλίσει την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ομήρων κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
  • Διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου: Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου θα ολοκληρωθούν εντός 60 ημερών. Αν επιτευχθεί συμφωνία, όλοι οι εναπομείναντες όμηροι θα απελευθερωθούν. Αν όχι, η κατάπαυση πυρός μπορεί να παραταθεί ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες: Haaretz, Reuters, CNN





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος – Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Next Post

Ρωσία: Από εκρήξεις προήλθε η κατάρρευση των δύο γεφυρών – Στους 7 οι νεκροί

Next Post

Ρωσία: Από εκρήξεις προήλθε η κατάρρευση των δύο γεφυρών - Στους 7 οι νεκροί

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.