• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025, 19:09
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Γάζα: Στενεύουν τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών για το Ισραήλ

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
31 Μαΐου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Στην πρώτη γραμμή των διεθνών ΜΜΕ είναι η ανθρωπιστική κρίση με την πείνα και την απόγνωση των αμάχων Παλαιστίνιων στην Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ μπορεί να διαψεύδει ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση αλλά η κατάσταση στην Γάζα πιέζει τις διπλωματικές οδούς για άμεσες λύσεις και περιορίζει τα περιθώρια της ισραηλινής κυβέρνησης για διπλωματικούς ελιγμούς.

Η σημερινή λεκτική επίθεση από Ισραηλινούς αξιωματούχους στον Γάλλο Πρόεδρο είναι ενδεικτική της δεινής διπλωματικής θέσης στην οποία βρίσκεται το Τελ Αβίβ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ύψωσε σήμερα τους τόνους και είπε ότι η αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους υπό προϋποθέσεις είναι «όχι μόνο ηθικό καθήκον, αλλά και πολιτική αναγκαιότητα».

«Αν εγκαταλείψουμε τη Γάζα, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ένα ελευθέρας για το Ισραήλ, ακόμη και αν καταδικάσουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα σκοτώσουμε την αξιοπιστία μας», τόνισε ο Μακρόν σε φόρουμ για την άμυνα στην Σιγκαπούρη.

Σε ανάρτηση στο Χ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον Μακρόν ότι ξεκίνησε μια «σταυροφορία εναντίον του εβραϊκού κράτους». Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ εξήρε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακοινώσει την κατασκευή 22 νέων εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη. Επιπλέον σχολίασε ότι χρησιμεύει ως «σαφές μήνυμα στον Μακρόν και τους φίλους του».

Ο φόβος των κυρώσεων και του εμπάργκο στην πώληση όπλων

Αυτό, όμως, που ανησυχεί έντονα το Ισραήλ είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε Ισραηλινούς ή εμπάργκο στην πώληση όπλων. Ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να επιβάλλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς εάν η κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ δεν αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

«Εάν δεν υπάρξει απάντηση τις επόμενες ώρες και ημέρες σύμφωνα με την ανθρωπιστική κατάσταση, θα πρέπει να σκληρύνουμε τη συλλογική μας θέση», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γαλλία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των Ισραηλινών εποίκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βαντεφούλ είπε ότι η χώρα του θα αποφασίσει εάν θα δώσει το «πράσινο φως» σε νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ με βάση την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα. Παράλληλα εξήγησε ότι το Βερολίνο εξετάζει εάν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. «Το εξετάζουμε αυτό και, αν χρειαστεί, θα εγκρίνουμε περαιτέρω παραδόσεις όπλων με βάση αυτή την εξέταση», είπε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Η λύση των δύο κρατών και η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Στο παρασκήνιο η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία προωθούν ένα σχέδιο για την ίδρυση και αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με την διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα μεταξύ 17 και 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να καθοριστούν οι παράμετροι για έναν οδικό χάρτη για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Για πολλούς ηγέτες στην Ευρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή η λύση των δύο κρατών μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Αυτή είναι μία εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η ισραηλινή κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ επέλεξε να ανακοινώσει την δημιουργία 22 νέων εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα σαφές μήνυμα ότι θα αντιταχθεί σε τέτοια σχέδια.

Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση που έκανε ο Ισραέλ Κατζ την Παρασκευή με σαφείς αιχμές για το Παρίσι και το Ριάντ. «Θα αναγνωρίσουν ένα Παλαιστινιακό κράτος στα χαρτιά και εμείς θα οικοδομήσουμε το εβραϊκό-ισραηλινό κράτος στο έδαφος. Το χαρτί θα πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και το κράτος του Ισραήλ θα ανθίσει και θα ευημερήσει», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Ραμάλα

Αμέσως μετά από αυτή δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ανακοινώθηκε από πηγή της παλαιστινιακής πρεσβείας στο Ριάντ ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν με αντιπροσωπεία, θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967. Αυτό από μόνο του είναι μία ακόμη πιο ξεκάθαρη απάντηση στο Τελ Αβίβ. Η θέση του Ριάντ, το οποίο βρισκόταν σε συζητήσεις για να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ πριν από την σφαγή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση με το Τελ Αβίβ είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Η κινηματογραφική η σύλληψη του Τούρκου μαφιόζου – Τα πρώτα του λόγια στις Αρχές

Next Post

Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι

Next Post

Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.