Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Γάζα, μέχρι να είναι σε θέση η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τη διακυβέρνηση, αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.
Οι συνομιλίες αφορούν τη δυνατότητα των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες, να αναλάβουν προσωρινά τη διακυβέρνηση της περιοχής, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, μέχρι να αναλάβει μια παλαιστινιακή διοίκηση.
Η Αραβική επιρροή και η διπλωματική θέση των ΗΑΕ
Η αραβική χώρα είναι στενός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και, σε αντίθεση με πολλές άλλες αραβικές χώρες, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, γεγονός που της προσφέρει σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Παρόλο που το Ισραήλ δείχνει δισταγμό να παρουσιάσει τη δική του στρατηγική για τη Γάζα, και η διεθνής κοινότητα δυσκολεύεται να διαμορφώσει μια βιώσιμη λύση, οι διαπραγματευτικές συνομιλίες των ΗΑΕ διατηρούν τη δυναμική τους στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πρόταση για αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις και επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτείνουν την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για να κυβερνήσει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια στάση του Ισραήλ, το οποίο έχει αντιταχθεί στην ιδέα της ενίσχυσης της ΠΑ.
Ένας αξιωματούχος των Εμιράτων δήλωσε πως «Τα ΗΑΕ δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει σημαντική μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, την ενδυνάμωσή της και την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης πορείας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».
Ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι για την ειρηνευτική δύναμη
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, αξιωματούχοι των ΗΑΕ έχουν αναφέρει τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης για τη Γάζα.
Ωστόσο, η χρήση τέτοιων δυνάμεων προκαλεί ανησυχίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις και υπέρμετρη χρήση βίας σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ανάγκη για διεθνή υποστήριξη στην ανάκαμψη της Γάζας
Η ανασυγκρότηση της Γάζας, έπειτα από 15 μήνες ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας, αναμένεται να διαρκέσει χρόνια και να απαιτήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΑΕ, ενώ επικρίνουν τη στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ, θεωρούν τον πλούτο της χώρας τους, κυρίως από το πετρέλαιο, ως έναν από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
Παρά τις διαφορές μεταξύ τους, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφωνούν στη θέση τους κατά της Χαμάς, που είναι υπεύθυνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε την έναρξη του πολέμου.
Η στάση της Χαμάς
Η Χαμάς έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιεσδήποτε προτάσεις που περιλαμβάνουν εξωτερικές παρεμβάσεις, με τον αξιωματούχο της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, να τονίζει πως η Γάζα πρέπει να παραμείνει «αυστηρά παλαιστινιακή» και να αποφευχθούν «ξένες παρεμβάσεις».
Ενώ οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να προωθήσουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες και σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής
Η αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής είναι κρίσιμη για την επιτυχία οποιουδήποτε μελλοντικού σχεδίου, και οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ έχουν προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ ως ιδανικό ηγέτη για μια μεταρρυθμισμένη ΠΑ.
Ο Φαγιάντ, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία και ικανότητα να ηγηθεί ενός μεταρρυθμισμένου οργανισμού.
Πηγή
www.enikos.gr