Σε μια ομιλία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στιγμές αμηχανίας στο ακροατήριο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατηγορώντας τους για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και αποτυχία στη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι δηλώσεις του, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή, επισκίασαν τις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι η προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών αναμενόταν να κυριαρχήσει στη διάσκεψη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Βανς αναφέρθηκε ελάχιστα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να απομονώσουν τον Ρώσο πρόεδρο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να αποκλειστούν από ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τη δική τους ασφάλεια.
Αντίθετα λοιπόν, ο Βανς έστρεψε την προσοχή του στις πολιτικές της Ευρώπης. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά η υποχώρηση από θεμελιώδεις αξίες, όπως η προστασία της ελευθερίας του λόγου, καθώς και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση», είπε ο Βανς, που έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Η απάντηση από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ήταν άμεση και σφοδρή. Στην ομιλία του στη διάσκεψη λίγες ώρες αργότερα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βανς «απαράδεκτες», τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Η αντιπαράθεση ανέδειξε τις βαθιές διαφορές στις αντιλήψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους σε ζητήματα όπως η Ουκρανία.
Ενδεικτική ήταν η ατμόσφαιρα στην αίθουσα κατά την ομιλία του Βανς, όπου πολλοί σύνεδροι παρακολούθησαν τις δηλώσεις του σιωπηλοί, ενώ η ανταπόκριση στο τέλος της ομιλίας ήταν μάλλον χλιαρή.
Εντείνοντας περαιτέρω τις εντυπώσεις, ο Βανς συναντήθηκε αργότερα με την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Άλις Βάιντελ, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Ο Βανς, ο οποίος την Παρασκευή συναντήθηκε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «διάφορα εργαλεία – οικονομικά και στρατιωτικά» για να ασκήσει πίεση στον Πούτιν.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Βανς, ο Γουίλιαμ Μάρτιν, αργότερα εξέφρασε τη διαφωνία του με την ερμηνεία της εφημερίδας, τονίζοντας ότι ο Αντιπρόεδρος δεν είχε πρόθεση να εκφράσει κάποια απειλή προς τη Ρωσία.
Πόλεμος στην Ουκρανία
Οι εξελίξεις στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ανάδειξαν τις μεγάλες πλέον διαφορές απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά με επίκεντρο το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «παρά μόνο όταν η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο με τον Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Ο Ζελένσκι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τη συζήτησή τους στο Μόναχο, με τον Ουκρανό ηγέτη να επαναλαμβάνει πως η χώρα του χρειάζεται «πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. «Μια ψεύτικη ειρήνη –πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών και των Ευρωπαίων– δεν θα κερδίσει τίποτα», δήλωσε.
«Μια ψεύτικη ειρήνη δεν θα φέρει διαρκή ασφάλεια, ούτε για τον λαό της Ουκρανίας, ούτε για εμάς στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η Μόσχα ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, επιμένοντας ότι η επιδίωξη ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση ως μια ιμπεριαλιστική αρπαγή εδαφών.
Ο Βανς, από την πλευρά του, όπως και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, επανέλαβε την πάγια θέση του Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της, ώστε η Ουάσινγκτον να εστιάσει σε άλλες περιοχές, κυρίως τον Ινδο-Ειρηνικό.
«Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη δική της ασφάλεια», δήλωσε σε συνάντησή του με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συμφώνησε με την τοποθέτηση του Βανς. «Έχει απόλυτο δίκιο», είπε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «ενηλικιωθεί» και να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. «Πρέπει να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα», πρόσθεσε.
Στη διάσκεψη, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των χωρών τους, αλλά επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή μετάβαση και συντονισμός με την Ουάσινγκτον.
Πριν από τη συνάντησή του με την Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο Βανς φάνηκε να απορρίπτει την πολιτική απομόνωσης του κόμματος.
Το AfD, γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις, βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ως ύποπτο για σχέσεις με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνει περίπου 20% της πρόθεσης ψήφου ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της εκστρατείας του Τραμπ για τις εκλογές του 2024 και επικεφαλής της ομάδας DOGE της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μείωση των κρατικών δαπανών, έχει επίσης εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στο AfD.
Πηγή
www.enikos.gr