• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2026, 2:06
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Εθνική καταστροφή εξαιτίας των πυρκαγιών

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
11 Ιανουαρίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Οι αρχές στην Αυστραλία κήρυξαν κατάσταση καταστροφής, δίνοντας στις πυροσβεστικές δυνάμεις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που έχουν ήδη καταστρέψει σπίτια και τεράστιες δασικές εκτάσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς ένα ισχυρό κύμα καύσωνα κάλυψε την πολιτεία της Βικτώρια μέσα στην εβδομάδα, με τους θερμούς ανέμους να ενισχύουν τις φλόγες. Μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές έχει ήδη κάψει σχεδόν 150.000 εκτάρια κοντά στο Λόνγκγουντ, αφήνοντας πίσω της εικόνες απόλυτης καταστροφής.

A video filmed by a firefighter shows raging bushfires tearing through forested areas in Australia, as authorities warn of worsening conditions amid an intense heatwave.

The footage captures towering flames, and thick smoke raging across the forest.#Australia #Bushfire pic.twitter.com/0rsVtSg7im

— Barlaman Today (@BarlamanToday) January 10, 2026

Η πρωθυπουργός της πολιτείας, Τζασίντα Άλαν, τόνισε πως η εκκένωση περιοχών θα γίνεται με εντολή της Πυροσβεστικής, υπογραμμίζοντας: «Όλα έχουν να κάνουν με την προστασία των ζωών. Αν σας πουν να φύγετε, φύγετε». Παράλληλα, ανέφερε ότι τρία άτομα που αγνοούνταν σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές βρέθηκαν σώα.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Τιμ Βίμπους, δήλωσε πως τουλάχιστον 130 κατασκευές έχουν καταστραφεί σε όλη την πολιτεία — ανάμεσά τους σπίτια, υπόστεγα και αποθήκες. Όπως είπε, «έχουμε δει σημαντικό αριθμό ζώων, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αμπελώνων που έχουν επίσης πληγεί ή καταστραφεί». Παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι δέκα μεγάλες πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα και θα χρειαστούν «μέρες, αν όχι εβδομάδες» για να τεθούν υπό έλεγχο.

🌪️🔥Australia is facing a real natural disaster — massive wildfires have engulfed the country

More than 50 fires are burning along the southeast coast, especially in New South Wales.

The highest level of evacuation readiness has been declared.

1,500 firefighters and 300 units… pic.twitter.com/wiujdg6EF5

— NEXTA (@nexta_tv) December 7, 2025

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές λόγω των κεραυνών που σημειώθηκαν το απόγευμα και τη νύχτα της Πέμπτης, ενώ οι πιο επικίνδυνες εστίες παραμένουν σε αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές, όπου οι κοινότητες αριθμούν μόλις μερικές εκατοντάδες κατοίκους.

Στην περιοχή Γουάλβα, μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε θάμνους, θυμίζοντας σε πολλούς τις φονικές πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού» του 2019-2020, όταν εκατομμύρια εκτάρια γης έγιναν στάχτη και χιλιάδες σπίτια χάθηκαν κάτω από αποπνικτικό καπνό.

#BREAKING #AUSTRALIA #VICTORIA #NSW
So tragic..

🔴 AUSTRALIA :📹 MASSIVE WILDFIRES ON VICTORIA STATE

Victorian Premier declared a State of Disaster for 19 areas as at least 36 major fires burned tens of thousands of hectares, destroying homes, farms & wildlife.#Wildfires pic.twitter.com/otsBX0WMep

— LW World News (@LW_WorldNews) January 9, 2026

Για την κατάσβεση, εκατοντάδες πυροσβέστες από όλη τη χώρα έχουν σπεύσει στην πολιτεία, δίνοντας τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες. Ωστόσο, η τραγωδία αγγίζει και την άγρια ζωή, καθώς εκατοντάδες νεογέννητες νυχτερίδες πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τοπική ομάδα περιβαλλοντολόγων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κλίμα της Αυστραλίας έχει θερμανθεί κατά 1,51°C από το 1910, κάτι που οδηγεί σε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς φυσικού αερίου και άνθρακα, δύο βασικά ορυκτά καύσιμα που συμβάλλουν καθοριστικά στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Aerial footage showed the destruction caused by bushfires burning in Australia’s Victoria state.
Thirty fires are still active with weather conditions set to worsen on Friday, officials said. pic.twitter.com/K2xcOtJdJW

— NTD News (@NTDNews) January 10, 2026

Πηγή: AFP





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν στη Βενεζουέλα έφθασε τους 18

Next Post

«Κυριάκος Πιερρακάκης, μια βαθιά ευρωπαϊκή ιστορία»

Next Post

«Κυριάκος Πιερρακάκης, μια βαθιά ευρωπαϊκή ιστορία»

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.