Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ νωρίς την Τετάρτη, στις 4:00 το πρωί, προσφέροντας μια σπάνια αχτίδα ελπίδας και μια ανάσα ειρήνης σε μια περιοχή που ταλανίζεται από δεκατέσσερις μήνες πολέμου.
Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της συμφωνίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της απερχόμενης κυβέρνησης των Δημοκρατικών.
Παράλληλα, η ομάδα του Τραμπ έσπευσε να αποδώσει την επιτυχία της συμφωνίας στον επερχόμενο πρόεδρο. «Όλοι συμμετέχουν στο τραπέζι λόγω του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς, υποψήφιος σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, τονίζοντας πως η «σαρωτική νίκη» του στις εκλογές έστειλε ισχυρό μήνυμα κατά του χάους στην περιοχή.
Ο Γουόλτς, εκτός από τα εύσημα που έδωσε στον Τραμπ για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, προχώρησε και σε μια προειδοποίηση προς το Ιράν, τον κύριο χρηματοδότη της Χεζμπολάχ.
«Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Το καθεστώς του Ιράν είναι η βασική αιτία του χάους και του τρόμου που έχει εξαπολυθεί σε όλη την περιοχή. Δεν θα ανεχθούμε το status quo της υποστήριξής τους στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Γουόλτς.
Η εκεχειρία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα συνεργασίας ανάμεσα στην απερχόμενη και την επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά τις αναμενόμενες εντάσεις στη μετάβαση εξουσίας. Ο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του την Τρίτη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση πυρός μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μια ευρύτερη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Αυτό στοχεύει σε μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στη Χεζμπολάχ και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ, θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία, σε μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παρότι η ομάδα Τραμπ δεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις, ενημερώθηκε για τις δεσμεύσεις της συμφωνίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, μέσω των συνομιλιών μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, και του Γουόλτς. «Ήταν σημαντικό να γνωρίζουν τι διαπραγματευόμασταν και ποιες ήταν οι δεσμεύσεις», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σε τηλεφωνική κλήση από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, ενώ τα στελέχη του Τραμπ αναγνώρισαν την επιτυχία της συμφωνίας, απέδωσαν την κινητικότητα κυρίως στην επερχόμενη πολιτική αλλαγή.
Στην Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ επαίνεσε την «σκληρή δουλειά» της διοίκησης Μπάιντεν, υποστηριζόμενη από την ομάδα Τραμπ, ενώ o Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ, σημείωσε ότι το Ιράν, βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, πιθανώς επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του ενόψει της νέας κυβέρνησης.
«Είναι ένας συνδυασμός της ισραηλινής στρατιωτικής επιτυχίας και της εκλογής του Τραμπ», σχολίασε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η κατάπαυση πυρός στον Λίβανο μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην πολυπόθητη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Γάζα παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει το Associated Press στο ρεπορτάζ του, ο Μπάιντεν βρισκόταν πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο σημαντικότερων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Ο Μπάιντεν είχε εικάσει η διαφαινόμενη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν ένα εκ των κινήτρων της Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι μια «ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας» ήταν εφικτή.
Πηγή
www.enikos.gr