• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2026, 0:46
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
13 Ιουλίου 2024
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Επιστολή που καταγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) στον αρμόδιο για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

Στην επιστολή, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, καταγράφει λεπτομερώς τις περιπτώσεις που η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα έχει υπονομεύσει τη συμφωνία, απειλώντας έτσι την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Μάλιστα ο κ. Ζεμενίδης προειδοποιεί ότι χωρίς συνέπειες για τέτοιες παραβιάσεις, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να κλιμακώσει τη ρητορική και τις ενέργειές της, αποσταθεροποιώντας δυνητικά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια συνθήκη ορόσημο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που έλυσε μια μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα της τελευταίας. «Η συμφωνία όριζε ότι η χώρα θα ονομαζόταν επίσημα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τη πιθανή ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της στη συνθήκη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή του HALC υπογραμμίζει αρκετές περιπτώσεις όπου η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια φέρεται να έχει υπονομεύσει τη συμφωνία. Τον Μάιο, η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της επίσημης ορκωμοσίας της, αψηφώντας έτσι τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται και άλλα παρόμοια σχόλια από τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι τον Ιούνιο, όπου εξέφρασε περιφρόνηση για το νέο όνομα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς συνεχίστηκε, καθώς οι δύο ηγέτες έκαναν αναφορές που αντιβαίνουν ευθέως στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του όρου «Μακεδονία του Αιγαίου», που αναφέρεται σε μια περιοχή στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του HALC υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες είναι εσκεμμένες και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επιστολή επικρίνει επίσης την πρέσβη των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, ‘Αντζελα Πράις ‘Αγκελερ, καθώς όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα διπλωμάτης δεν έχει τηρήσει την πιο ξεκάθαρη στάση στο θέμα. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα σχόλιά της για «ορισμένα περιθώρια» στη συμφωνία υπονομεύουν τη σταθερότητα και τις σχέσεις γειτονίας που επιδιώκει να προωθήσει η συμφωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιστολή προτρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη.

Συνεχίζοντας, το HALC εφιστά την προσοχή στο εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 8 Ιουνίου 2021, το οποίο αναφέρει την παρακώλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Το διάταγμα επιτρέπει κυρώσεις σε όσους είναι συνένοχοι σε παραβιάσεις των περιφερειακών συμφωνιών ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, η ελληνοαμερικανική οργάνωση προτρέπει τις ΗΠΑ να υπενθυμίσουν στη Βόρεια Μακεδονία αυτό το εκτελεστικό διάταγμα και τις πιθανές συνέπειες των πράξεων τους.

Τέλος, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις η επιστολή αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια δημόσια και ξεκάθαρη αντιμετώπιση της υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η επιστολή ολοκληρώνεται με την έκκληση προς τις ΗΠΑ να εργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και τη διασφάλιση της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνά μας, είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας»

Next Post

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της υπηρεσίας για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Next Post

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της υπηρεσίας για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.