Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθειά της στην παροχή βοήθειας στους αμάχους


Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα από το Τελ Αβίβ ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον περιορισμό των επιπτώσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα στον άμαχο πληθυσμό.

«Όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως σε ποιον δηλώνουν πίστη, οι οποίες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν να περιοριστεί ο ανθρώπινος πόνος, θα πρέπει να συνεργαστούν, έστω και αν συναντούν αντιδράσεις», είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ελί Κόεν. «Αυτό πρότεινα (στις χώρες του Κόλπου), στη Δυτική Όχθη και σήμερα στο Ισραήλ και αυτό θα προτείνω στις Βρυξέλλες», στους ομολόγους της των χωρών της ΕΕ, πρόσθεσε.

Στην περιοδεία της η Μπέρμποκ επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία ενώ συναντήθηκε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες μουσουλμανικές χώρες ζήτησαν σήμερα να τερματιστούν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι ενέργειές του συνιστούν αυτοάμυνα.

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να αμυνθεί το Ισραήλ στην περίπτωση μιας γενικής κατάπαυσης του πυρός, είπε η Μπέρμποκ. Οι ανθρωπιστικές παύσεις, από την άλλη, χρειάζονται για να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να προστατευτούν ζωές.

«Διαβεβαίωσα τον ομόλογό του Ελί Κόεν για την αταλάντευτη αλληλεγγύη της Γερμανίας. Ο κόσμος παρακολουθεί έναν πόλεμο που δεν τον πυροδότησε το Ισραήλ, έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και τα δεινά του πληθυσμού της Γάζας, τον οποίο η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ασπίδα», κατέληξε η Μπέρμποκ.

Πηγή

www.real.gr

Next Post