• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2026, 16:14
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Η Ελλάδα προσχωρεί στη Διεθνή Επιτροπή Αποζημιώσεων για την Ουκρανία

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
21 Δεκεμβρίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Η Ελλάδα έγινε το 35ο κράτος που υπέγραψε τη Σύμβαση για τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Αποζημιώσεων για την Ουκρανία, ενισχύοντας τη διεθνή προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης και αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές από τη ρωσική εισβολή. Η υπογραφή της Σύμβασης προσθέτει τη χώρα στον κύκλο των κρατών που στηρίζουν έμπρακτα τις διεθνείς πρωτοβουλίες για λογοδοσία και για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Η Σύμβαση υπογράφηκε στο Στρασβούργο, έδρα του Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Πρέσβη Νίκο Σιγάλα. Με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα δηλώνει με σαφή τρόπο τη στήριξή της στις διεθνείς διαδικασίες που επιδιώκουν να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

Η Σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία Διεθνούς Επιτροπής με έδρα τη Χάγη, η οποία θα συγκεντρώνει, θα καταγράφει και θα τεκμηριώνει αξιώσεις για ζημίες που προκάλεσε ο πόλεμος σε πολίτες, επιχειρήσεις και κρατικές υποδομές. Το συγκεκριμένο εργαλείο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για έναν μελλοντικό μηχανισμό αποζημιώσεων, στηριζόμενο σε τεκμηριωμένα δεδομένα και σε ευρεία διεθνή συνεργασία.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης του Ρέικιαβικ του Μαΐου 2023, όταν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τα μέσα λογοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Στη Σύμβαση έχουν ήδη προχωρήσει τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, διαμορφώνοντας ένα ευρύ διεθνές μέτωπο στήριξης της συγκεκριμένης διαδικασίας.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Ο Γρηγόρης Αυδίκος παρουσιάζει την νέα του συγγραφικλη δουλειά ”Το μήνυμα”

Next Post

Τσιάρας προς αγρότες: Τα μπλόκα και τα πείσματα δεν ωφελούν

Next Post

Τσιάρας προς αγρότες: Τα μπλόκα και τα πείσματα δεν ωφελούν

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.