Η ευκαιρία για ειρήνη χάθηκε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ


Η ευκαιρία για ειρήνη μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα χάθηκε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Εξαρχής τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης…Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς την χάσαμε αυτή την ευκαιρία για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το NTV και με άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκεχειρία στη Γάζα που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου είχε παραταθεί δύο φορές, αλλά έπειτα από επτά μέρες στη διάρκεια των οποίων γυναίκες, παιδιά και μη Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν καθώς και ένας αριθμός παλαιστίνιων κρατουμένων, οι διαμεσολαβητές απέτυχαν να βρουν τρόπο για την απελευθέρωση περισσότερων.

Έκτοτε οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Γάζα παρατείνοντας τον σχεδόν δύο μηνών πόλεμο κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μια πιθανή επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το NTV.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση των δύο κρατών…Ο αποκλεισμός της Χαμάς ή η καταστροφή της Χαμάς δεν αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης προσθέτοντας ότι δεν θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς.

Όπως είπε ο Ερντογάν, μια ομάδα επαφής που θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει για την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα έπειτα από συναντήσεις της με τις αρχές στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή

www.real.gr

Next Post