Η Κίνα «καταδικάζει έντονα», η Γαλλία ζητεί «ανεξάρτητη έρευνα»


Η Κίνα καταδίκασε «έντονα» σήμερα τα ισραηλινά πυρά εναντίον πλήθους Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων χθες, Πέμπτη, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, ενώ το Παρίσι ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πεινασμένου πλήθους που συγκεντρώθηκε για να παραλάβει επισιτιστική βοήθεια, ενώ σημειώθηκε και ποδοπάτημα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις να αποδοθούν ευθύνες.

«Η Κίνα έχει θλιβεί βαθιά από το περιστατικό αυτό και το καταδικάζει έντονα», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Η Κίνα καλεί της ενδιαφερόμενες πλευρές, κυρίως το Ισραήλ, να κηρύξουν εκεχειρία και να τερματίσουν αμέσως τις συγκρούσεις», πρόσθεσε η Μάο ζητώντας «να δοθούν σοβαρές εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέρχεται στη Γάζα προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σήμερα, ζητάμε εξηγήσεις και θα χρειαστεί ανεξάρτητη έρευνα για να καθοριστεί τι συνέβη», τόνισε ο Σεζουρνέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις του Παρισιού.

«Η Γαλλία μιλά. Μιλά όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη Χαμάς. Αλλά πρέπει να μιλά και όταν συμβαίνουν ωμότητες στη Γάζα», εξήγησε.

Ο Σεζουρνέ τόνισε επίσης ότι, αν έρευνα χαρακτηρίσει το περιστατικό έγκλημα πολέμου, «προφανώς θα χρειαστεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη». Εξέφρασε μάλιστα την αγανάκτησή του στην ιδέα ότι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε την ίδια ημέρα που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την αρχή του πολέμου ξεπέρασε τις 30.000.

Πηγή

www.real.gr

Next Post