ADVERTISEMENT

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει την μεταφορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη Λωρίδα της Γάζας | ενότητες, κόσμος


Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι καθυστερεί την παράδοση εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι που ζουν στον αποκλεισμένο θύλακα δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίων κατά της νόσου.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσπάθησε να στείλει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην Γάζα 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αλλά το Ισραήλ εμπόδισε την μεταφορά σε ένα σημείο ελέγχου της Δυτικής Όχθης και «ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους ότι δεν υπάρχει έγκριση να συνεχίσει η μεταφορά του φορτίου στη Γάζα».

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας επισήμανε πως το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την αποστολή 2.000 δόσεων «συνεχίζει να βρίσκεται υπό εξέταση» και πως «δεν έχει ακόμη εγκριθεί».

Πρόσθεσε πως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι αρμόδιο για την έγκριση της μεταφοράς. Το γραφείο Νετανιάχου αρνήθηκε άμεσα να σχολιάσει.

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρουν πως κατέθεσαν το αίτημα μεταφοράς των εμβολίων στις ισραηλινές αρχές άμυνας αμέσως μετά την άφιξη στην Δυτική Όχθη στις 4 Φεβρουαρίου ενός αρχικού φορτίου 10.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

«Σήμερα, 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στάλθηκαν για να εισέλθουν στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι αρχές κατοχής απέτρεψαν την είσοδό τους», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάι Αλκάιλα, τονίζοντας πως «το Ισραήλ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για αυτό το καταχρηστικό μέτρο».

«Αυτές οι δόσεις προορίζονταν για ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν στηθεί για ασθενείς με COVID-19 και για προσωπικό που εργάζεται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Το φορτίο με τα εμβόλια επιστράφηκε στη Ραμάλα επειδή πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψύξης, συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες ημέρες, ισραηλινές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι η μεταφορά εμβολίων στη Γάζα δεν είναι ένα απλό διοικητικό μέτρο που άπτεται της COGAT, της υπηρεσίας του ισραηλινού στρατού που είναι αρμόδια για την κυβερνητική πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά μια πολιτική απόφαση που μπορεί να συνδέεται με συνομιλίες που αφορούν το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ένας εκπρόσωπος της Cogat επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα το απόγευμα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε τη μεταφορά 1.000 δόσεων εμβολίων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ότι «αυτό το αίτημα εκκρεμεί εν αναμονή της πολιτικής απόφασης».

Η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι στον εμβολιασμό των κατοίκων σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και όπου ζουν 5,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δυτική Όχθη και τα περισσότερα παράκτια και χερσαία σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τα στενά σύνορα με την Αίγυπτο στον νότο.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος διατηρούν τον αποκλεισμό στην ακτογραμμή του παλαιστινιακού θύλακα, επικαλούμενοι φόβους ασφαλείας από την ισλαμιστική ένοπλη Χαμάς που διοικεί τη Γάζα από το 2007.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ, παγκόσμιο πρωτοπόρο στον εμβολιασμό των πολιτών του κατά της COVID-19, ότι αγνοεί τα καθήκοντά του ως κατοχική δύναμη, μη συμπεριλαμβάνοντας τους πληθυσμούς Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας στο πρόγραμμα εμβολιασμού του.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για τον εμβολιασμό των ανθρώπων στη Γάζα και σε τμήματα της Δυτικής Όχθης όπου η Παλαιστινιακή Αρχή έχει περιορισμένη αυτοδιάθεση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκίνησε να χορηγεί εμβόλια σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στη Δυτική Όχθη στις 2 Φεβρουαρίου, αφότου έλαβε ένα μικρό φορτίο εμβολίων της Moderna από το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ δήλωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη επιβραδύνθηκε λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναμενόταν να παραλάβει τουλάχιστον 50.000 δόσεις εμβολίων στα μέσα Φεβρουαρίου, ιδίως χάρη στη βοήθεια του μηχανισμού Covax, ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Συμμαχίας για τα εμβόλια Gavi, για διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες,

Ωστόσο, οι παραδόσεις καθυστέρησαν, «η ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού (για το κοινό) θα ανακοινωθεί αργότερα», δήλωσε ο Στάγιεχ πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι έχει υπογράψει πολλά συμβόλαια με ξένα εργαστήρια, για τον εμβολιασμό του 70% του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Στη Δυτική Όχθη, το Υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει επίσημα 114.850 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.400 θανάτων.

Στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταγραφεί σχεδόν 53.600 μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων 537 θανάτων, με ιατρικές πηγές να αναφέρουν μείωση στις νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή

www.real.gr

Next Post