Σε μία κίνηση που προκαλεί ερωτήματα προχώρησε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος διέψευσε ότι το Ισραήλ είχε κάποια ανάμειξη στις ανατινάξεις βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ σε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο Sky News υποστήριξε ότι «απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με αυτή ή την άλλη πηγή της επιχείρησης». Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ έχει «πολλούς εχθρούς».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ μιλάει δημόσια για τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και αρνείται την εμπλοκή του Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να είναι σε πόλεμο με τον Λίβανο
Ο Ισαάκ Χέρτζογκ παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το εκρηκτικό κλίμα στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ υπάρχει η πιθανότητα η κατάσταση να «κλιμακωθεί δραματικά».
Είπε ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά η χώρα έχει καταληφθεί από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ μάχεται «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
Ο πρόεδρος του Ισραήλ έδειξε στη συνέχεια μια εικόνα με την ηγετική πυραμίδα της Χεζμπολάχ και τους στρατιωτικούς διοικητές που έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες επιθέσεις και την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό.
Η «αυτοκρατορία του κακού» του Ιράν
Ο Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είναι «είναι οπλισμένη σαν αστακός από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού» και υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει να «κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να κινηθεί προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».
Σε ερώτηση αν το Ισραήλ θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ιράν, απάντησε ότι η χώρα του «έχει πάντα καταστήσει σαφές» ότι θα υπερασπιστεί το λαό της και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».
«Απογοήτευση» στο Ισραήλ για την Βρετανία
Ο κ. Χέρτζογκ ρωτήθηκε αν είναι απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε τις τελευταίες εβδομάδες απέναντι στο Ισραήλ.
Η Βρετανία ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής όπλων προς τη χώρα για χρήση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά από επανεξέταση της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τον λαό της Βρετανίας. Έχω προσωπικά μια πολύ στενή σχέση με την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας και με τη Βρετανία γενικότερα», είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Και συνέχισε: «Αλλά πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι μεταξύ φίλων, περιμένουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοι να είναι πάντα εκεί για εμάς, όπως είμαστε εμείς γι’ αυτούς. Και σαφώς, ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης στο Ισραήλ».
Συνεργασία με τον Νετανιάχου
Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να φέρει πίσω τους ομήρους του Ισραήλ από τη Γάζα και ο πρόεδρος του Ισραήλ χρακτήρισε «ατυχές» το ερώτημα.
Τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό και ότι «θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιονδήποτε πρωθυπουργό». Αντίθετα, ο Ισαάκ Χέρτζογκ είπε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι όμηροι, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Πηγή
www.enikos.gr