Απάντηση έδωσε το Κίεβο έπειτα από τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για ολοκληρωτική καταστροφή, σε περίπτωση παράδοσης πυρηνικών από τη Δύση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του να αντιτάξουν μια “σθεναρή απάντηση” στον “εκβιασμό” του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απείλησε πριν από λίγες ώρες να πλήξει το Κίεβο με το νέο του στρατηγικό όπλο Ορέσνικ.
«Κάθε εκβιασμός εκ μέρους της Ρωσίας πρέπει να λάβει σθεναρή απάντηση», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή ομιλία του, που μεταδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτίμησε πως στόχος του Πούτιν είναι να διαταράξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, ιδίως του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου. Επιπροσθέτως, ο Πούτιν θέλει να εμποδίσει άλλους που επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με τον (πύραυλο) Ορέσνικ, μόνο και μόνο για να αποτρέψει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα γίνουν μετά την ορκωμοσία του. Ο Πούτιν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό ώστε οι προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να αποτύχουν. Ώστε να μην καταφέρει να τερματίσει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.
Πούτιν: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα καταστροφής» εάν η Ουκρανία εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στην Αστάνα του Καζακστάν, υποστήριξε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Δήλωσε παράλληλα έτοιμος για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε εύστροφο και έμπειρο τον Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να δυσκολέψει τις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε νωρίτερα ότι η ιδέα που φέρεται να διακινείται σε συγκεκριμένους κύκλους ότι η Ουάσινγκτον για πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εισέβαλλε στην Ουκρανία.
Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.
Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα έπληξε στη διάρκεια της νύκτας 117 στόχους στην Ουκρανία με 90 πυραύλους και 100 drones, εξηγώντας ότι «πρόκειται για μια απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις (σ.σ. του Κιέβου) εναντίον του εδάφους μας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS».
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε χαμηλές θερμοκρασίες στην Ουκρανία μετά την επίθεση. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία γνώριζε πόσα όπλα μεγάλου βεληνεκούς δόθηκαν στο Κίεβο και «πού βρίσκονται».
Είπε ότι η Ρωσία «αναγκάστηκε να δοκιμάσει» τον νέο βαλλιστικό πύραυλό της Oreshnik στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση που σόκαρε το Κίεβο και τη Δύση, απειλώντας με περισσότερα τέτοια «δοκιμαστικά» πλήγματα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιλέγουν στόχους για να πλήξουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των «κέντρων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».
Είπε ότι το Κίεβο είχε προσπαθήσει να πλήξει «κτίρια κρατικής σημασίας στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα» καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου καυχήθηκε ότι o πύραυλος Oreshnik θα μπορούσε να μετατρέψει οτιδήποτε χτυπήσει «σε σκόνη» και ότι πολλά από τα όπλα που θα εκτοξευτούν μαζί θα ήταν «συγκρίσιμα με ένα πυρηνικό χτύπημα».
Υποστήριξε ότι ο Oreshnik μπορεί να ταξιδέψει «περίπου τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο» και ότι τα στοιχεία που επιτίθενται σε αυτό φτάνουν σε θερμοκρασία σχεδόν «σαν την επιφάνεια του Ήλιου».
«Εάν υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς… θα απαντήσουμε, μεταξύ άλλων με πιθανή συνέχιση των δοκιμών των Oreshniks σε συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.
Πηγή
www.enikos.gr