Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Κιθ Κέλογκ, απόστρατος υποστράτηγος και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Τραμπ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Σε δήλωσή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ εξήρε τον Κέλογκ, σημειώνοντας ότι «ήταν μαζί μου από την αρχή» και τονίζοντας ότι ο νέος απεσταλμένος «θα εξασφαλίσει την ειρήνη μέσω δύναμης και θα κάνει την Αμερική και τον κόσμο ασφαλή ξανά».
Οι θέσεις του Κέλογκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο 80χρονος Κέλογκ έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος στο America First Policy Institute, έναν οργανισμό που ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Τραμπ. Σε αυτόν τον ρόλο, έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, προωθώντας ένα σχέδιο πολιτικής που συνδέει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ με τη συμμετοχή του Κιέβου σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Το σχέδιο, που παρουσίασαν ο Κέλογκ και ο πρώην συνεργάτης εθνικής ασφάλειας Φρεντ Φλάιτς, όπως ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο, περιλαμβάνει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και περιορισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, εάν αυτή δεν συμφωνήσει να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Προτείνουν επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναβάλει την ένταξη της Ουκρανίας για μια εκτεταμένη περίοδο, ως αντάλλαγμα για μια συμφωνία ειρήνης με εγγυήσεις ασφάλειας.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι New York Times, δεν είναι σαφές αν το σχέδιο των Κέλογκ-Φλάιτς αντανακλά τις απόψεις του επερχόμενου προέδρου Τραμπ. «[Ο Τραμπ] έχει επίσης μια στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου την οποία δεν έχει αποκαλύψει πλήρως», αναφέρει το έγγραφο.
«Λέμε στους Ουκρανούς: Πρέπει να προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και αν δεν προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών θα στερέψει», δήλωσε ο Κέλογκ σε συνέντευξή του τον Ιούνιο, όπως υπενθυμίζει ο Guardian.
«Και θα πούμε στον [Βλαντιμίρ] Πούτιν [ότι] πρέπει να έρθει στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων] και αν δεν έρθει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης».
Αντιδράσεις και αλλαγή πολιτικής
Η πρόταση για αλλαγή πολιτικής αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς διαφοροποιείται σημαντικά από την τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ενώ η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην παροχή πλήρους στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, η στρατηγική του Κέλογκ φαίνεται να προσανατολίζεται στη μείωση της έντασης μέσω διαπραγματεύσεων και παραχώρησης ουκρανικών εδάφων, αναφέρει το Axios στο ρεπορτάζ του.
Ακόμη παραμένει ασαφές εάν η θέση του ειδικού απεσταλμένου θα σχεδιαστεί με τρόπο που να απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία. Όπως αναφέρει το Politico, παρότι οι ειδικοί απεσταλμένοι συνήθως υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταφέρει να παρακάμψει το πλαίσιο αυτό, όπως φάνηκε με τον διορισμό του Τζον Ποντέστα ως ειδικού απεσταλμένου για την κλιματική αλλαγή.
Ο Όλεχ Σάμσουρ, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε στην ιστοσελίδα The Hill ότι είναι απαισιόδοξος για τον πιθανό διορισμό του Κέλογκ. «Όπως καταλαβαίνω, αποδέχεται πλήρως τη λογική του “ειρηνευτικού σχεδίου” του Τραμπ, όπως την προωθεί ο [εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι] Βανς», δήλωσε ο Σάμσουρ αναφερόμενος στην υποστήριξη του Βανς για την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και την απόρριψη των σχεδίων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή
www.enikos.gr