Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλίδης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια | ενότητες, κόσμος


Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται αύριο

 Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει προς συζήτηση το έγγραφο επιλογών για αντίδραση της Ένωσης στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, καθώς και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, αντίστοιχα, στη Λευκορωσία και στην Αιθιοπία.

Περαιτέρω, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις, υπό ξεχωριστές ενότητες, πρώτα για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ενόψει και της προγραμματιζόμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης τον προσεχή Φεβρουάριο, και ακολούθως για την κατάσταση στην Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και της διμερούς συνεργασίας με συγκεκριμένες χώρες, καθώς και της διαμορφούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Το μεσημέρι, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, στο πλαίσιο του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τον αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα υπογράψει με την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του Κολλεγίου, για ενίσχυση της συνεργασίας και για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου υποτροφιών για φοίτηση Κυπρίων στο Κολλέγιο.

Πηγή

www.real.gr

Next Post