Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει «εντατικό πόλεμο» εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παραβιαστεί.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν υπήρξαν άλλες αναφορές για παραβιάσεις της συμφωνίας, αλλά τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών απεικόνισαν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις.
Η κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν κινδυνεύει ακριβώς αλλά χαρακτηρίζεται «εύθραυστη», ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει τις περίπλοκες συνθήκες που πλαισιώνουν τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Η ανακωχή έβαλε τέλος στη σύγκρουση που άρχισε πριν από 13 και πλέον μήνες ανάμεσα στο λιβανικό σιιτικό κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας κάπου 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως και περίπου 60.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ.
Επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον εγκατάστασης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, με αυτή τη στρατιωτική ενέργεια να είναι η πρώτη αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η ανακωχή.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από χθες στις 17:00 ως τις 07:00 σήμερα στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, που γειτονεύει με το βόρειο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, αφού «άνοιξε πυρ» προς την κατεύθυνση «υπόπτων (…) που παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».
Ενώ λοιπόν η συμφωνία υποτίθεται πως έβαλε τέλος στον πόλεμο με το σιιτικό κίνημα, σύμμαχο του Ιράν, η ανακωχή φαίνεται να δοκιμάζεται.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στους εκτοπισμένους
Από την ώρα που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, κυρίως στις περιοχές του νότιου και ανατολικού Λιβάνου και στις περιοχές της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάx.
Ωστόσο, ανακαλύπτουν τεράστιες καταστροφές σε πολλές από τις περιοχές τους.
Στην πόλη Τύρο, που είναι σημαντικό λιμάνι και έχει αρχαιολογικούς χώρους που εντάσσονται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, πολλές περιοχές είναι ακατοίκητες λόγω των καταστροφών.
«Δεν έχουμε πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ακόμα και οι ιδιωτικές γεννήτριες δεν δουλεύουν, τα καλώδια λιανίστηκαν», είπε ο Σουλεϊμάν Νάζντε, 60 ετών, που επέστρεψε στο οικογενειακό διαμέρισμα και βρήκε πόρτες και παράθυρα να έχουν ξεριζωθεί.
«Δεν περίμενα τόσες καταστροφές. Έβλεπα τις εικόνες, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή», συμπλήρωσε η Ντούνια Νάζντε, νύφη του, 33 ετών.
Στις γειτονιές στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, ο Αλί Μοχάμαντ Αμπάς πήγε να στον τάφο του αδελφού του, σε νεκροταφείο που ρήμαξαν οι ισραηλινές βόμβες. «Περίμενα την κατάπαυση του πυρός», εξήγησε ο κάτοικος της κοιλάδας Μπεκάα (ανατολικά), που δεν μπόρεσε να είναι παρών στην κηδεία: «οι δρόμοι δεν ήταν ασφαλείς».
Λίγο πιο κει, ο Άχμαντ Ακί Μανσούρ έλεγε πως χαίρεται που ξανάρχισε τη δουλειά του – είναι πλανόδιος έμπορος ειδών μαναβικής. Γιατί θα χρειαστεί να ξαναφτιάξει από την αρχή όσα μετέτρεψε σε συντρίμμια ο πόλεμος: «τα σπίτια των τριών γιων μου καταστράφηκαν», είπε.
Κατηγορίες από τον στρατό του Λιβάνου και αντιδράσεις του Ισραήλ
Ο λιβανέζικος στρατός κατηγόρησε το Ισραήλ για «επανειλημμένες» παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ συνεχίζει την ανάπτυξή του, εγκαθιστώντας «οδοφράγματα ελέγχου», ανέφερε χθες πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις τάξεις του, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως αποφεύγονται προς το παρόν «τομείς όπου παραμένει ο ισραηλινός στρατός».
Στο χριστιανικό χωριό Κλαάγια, τους στρατιώτες υποδέχθηκαν προχθές αγαλλιασμένοι κάτοικοι ραίνοντάς τους με λουλούδια και ρύζι.
Σε απάντηση, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι αν η εκεχειρία παραβιαστεί, ο ισραηλινός στρατός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε «εντατικό πόλεμο».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ «για την αποθήκευση ρουκετών μέσης εμβέλειας στον νότιο Λίβανο» και «εξουδετέρωσε την απειλή» με την αεροπορική επιδρομή.
במהלך היום זוהו מספר פעולות חשודות שהיוו איום על מדינת ישראל מצד ארגון הטרור חיזבאללה, תוך הפרת הבנות הסכם הפסקת האש >>
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 28, 2024
Πρόσθεσε πως στοιχεία του «παραμένουν στον νότιο Λίβανο και δρουν για να τηρηθεί» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Τουλάχιστον δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο χωριό Μαρκάμπα, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο
Παράλληλα, το κοινοβούλιο του Λιβάνου, σε μια κίνηση συνταγματικής σημασίας, παράτεινε για έναν χρόνο τη θητεία του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Ζοζέφ Αούν.
Η Χεζμπολάχ και η Συμφωνία του 2006
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, και είναι βασισμένη στην απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, δίνει περιθώριο 60 ημερών για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ πρέπει να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να διαλύσει τις στρατιωτικές της υποδομές στον νότιο Λίβανο.
Η σιιτική οργάνωση, παρά την αποδυνάμωσή της από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας στο λιβανικό πολιτικό σκηνικό. Μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εκλογή νέου προέδρου, η οποία στάθηκε αδύνατη τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την 9η Ιανουαρίου για την εκλογική διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το ANI.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει και πολιτικές συνέπειες, ενώ οι λιβανέζικες αρχές εκτιμούν ότι περισσότερα από 3.900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023.
Η αρχή του πολέμου
Την 8η Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολάχ άνοιγε μέτωπο με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, που υπήρξε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών, κι αφού θεώρησε πως αποδυνάμωσε τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, το Ισραήλ μετέφερε το κέντρο βάρους του πολέμου στην επικράτεια του Λιβάνου, εξαπολύοντας την 23η Σεπτεμβρίου εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ και προχωρώντας σε χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο επτά ημέρες αργότερα, την 30ή Σεπτεμβρίου, με το επιχείρημα πως θέλει να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
www.enikos.gr