Λαβρόφ: Οι συνομιλίες στη Μόσχα για το Αφγανιστάν θα βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Ντόχα | ενότητες, κόσμος


Related Posts

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για το Αφγανιστάν που προγραμματίζονται να διεξαχθούν στη Μόσχα αυτό το μήνα, αποσκοπούν στο να συνδράμουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Ντόχα και δεν είναι ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Η διαδικασία διευθέτησης στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί αντικείμενο ανταγωνισμού για την Ρωσία με το Κατάρ ή άλλα κράτη, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα με τους ομολόγους του από το Κατάρ και της Τουρκία, Μοχάμεντ μπιν ‘Αμπντελ Ραχμάν αλ Τάνι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όλοι μας ενδιαφερόμαστε, ώστε η τραγωδία του Αφγανιστάν να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα… Εδώ δεν ανταγωνιζόμαστε ούτε το Κατάρ, ούτε κανέναν άλλο. Δεν μιλάμε εδώ από μια θέση που μπορεί να γίνει αντικείμενο αντιζηλίας» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Σήμερα για το θέμα αυτό συζητήσαμε και με τον Εμίρη και με τον υπουργό Εξωτερικών. Θέλουμε να βοηθήσουμε να συνεχισθούν οι συνομιλίες αυτές από μια πιο εποικοδομητική θέση, την οποία πρέπει να έχει η κάθε πλευρά που θα συμμετάσχει σ’ αυτή την διαδικασία», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στους σκοπούς της διάσκεψης για το Αφγανιστάν ο Λαβρόφ είπε: «Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η διάσκεψη συγκαλείται. Είναι πρωτοβουλία της λεγόμενης ‘τρόικας’ Ρωσία-ΗΠΑ-Κίνα. Η ‘τρόικα’ θα συναντηθεί σε διευρυμένο σχήμα καθώς θα συμμετάσχουν το Πακιστάν και τα ενδιαφερόμενα μέρη του Αφγανιστάν. Το σχήμα αυτό δεν είναι με κανένα τρόπο ένα επίσημο σχήμα το οποίο δεσμεύεται με κάποια απόφαση. Καλείται μέσω άτυπων, ελεύθερων συζητήσεων, εμπιστευτικών συνομιλιών, να ωθήσει τις πλευρές προς μια μεγαλύτερη συνεργασία».

Την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία προσκάλεσε στις 18 Μαρτίου στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την διευρυμένη «τρόικα» για την ειρηνική διευθέτηση στο Αφγανιστάν, ΗΠΑ, Κίνα και Πακιστάν και τους εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης και του κινήματος των Ταλιμπάν.

Πηγή

www.real.gr

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Next Post

Τελευταία Νέα

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ προσφέρουν περαιτέρω αεροπορική υποστήριξη στον αφγανικό στρατό εν μέσω της επίθεσης των Ταλιμπάν | ενότητες, κόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους...

Read more

Δημοφιλή Νέα