Μήνυμα από το Πεκίνο προ τη G7: Έχουν παρέλθει οι μέρες που μικρές ομάδες χωρών καθόριζαν την τύχη του κόσμου | ενότητες, κόσμος


Η Κίνα επεσήμανε με έμφαση στους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) ότι τελείωσαν οι ημέρες κατά τις οποίες «μικρές» ομάδες χωρών καθόριζαν την τύχη του κόσμου, ανταπαντώντας στις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου που αναζητούν μια κοινή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

«Οι ημέρες κατά τις οποίες οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι χώρες, μικρές ή μεγάλες, δυνατές ή αδύναμες, φτωχές ή πλούσιες, είναι ίσες και ότι τα παγκόσμια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαβούλευσης από όλες τις χώρες».

Συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία μέρα η σύνοδος της ομάδας του G7

Στην σημερινή πρώτη συνεδρία, την 5η κατά σειρά από τότε που ξεκίνησε η σύνοδος, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις «ανοικτές» κοινωνίες και την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία. Η τάση που υπάρχει εντός των συνέδρων είναι να μην σταματήσει η χρηματοδότηση των κοινωνιών για «να μην γίνουν τα λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι εισηγητές αυτής της πρότασης. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν την εποχή εκείνη οδήγησαν τελικά στην συρρίκνωση οικονομιών και όχι στην ανάπτυξη τους.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ατζέντα των G7

Η δεύτερη συνεδρία αφορά το κλίμα και τη φύση. Οι ηγέτες των G7 στοχεύουν μέχρι το 2030 να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Τον καθολικό τερματισμό της χρήσης άνθρακα το συντομότερο δυνατόν αλλά και την άμεση παύση της οικονομικής στήριξης για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η σημερινή συνεδρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι υψίστης σημασίας. Μπορεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνόδους κορυφής των G7 να μην είναι δεσμευτικές παρ΄ όλα αυτά έχουν μεγάλη βαρύτητα καθώς καθορίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις. Συχνά δε αποτελούν προπομπό των αποφάσεων που λαμβάνονται σε άλλα διεθνή φόρα. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρία για το κλίμα θα καθορίσει κατά πολύ και τη πορεία της παγκόσμιας συνόδου για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP26, που θα δίνει τον Νοέμβριο στην Γλασκόβη της Σκωτίας.

Από την άλλη βέβαια, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί μια επαρκής στρατηγική ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την υιοθέτηση «καθαρών τεχνολογιών» και την μετάβαση τους στο λεγόμενο πράσινο σχέδιο για το περιβάλλον. Αν και οι ηγέτες της G7 αναμένεται σήμερα να συμφωνήσουν την χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως σιδηροδρόμους στην Αφρική και αιολικά πάρκα στην Ασία.

Επιπλέον, η Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας των ωκεανών και της θάλασσα με την ονομασία «Blue Planet Fund» για το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει 500 εκατ. στερλίνες. Χρήματα που θα διατεθούν στην προστασία συγκεκριμένων δράσεων όπως είναι η αντιμετώπιση της μη βιώσιμης αλιείας, η προστασία και η αποκατάσταση παράκτιων οικοσυστημάτων σε χώρες όπως η Γκάνα, η Ινδονησία και τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Δράση κατά της Κίνας

Στις συνεδριάσεις της ομάδας των G7 ξεχώρισε επίσης το θέμα της Κίνας και της ραγδαίας οικονομικής και στρατιωτικής της ανάπτυξης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι G7 προτίθενται να ανακοινώσουν ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο υποδομών ως απάντηση «στο νέο δρόμο του μεταξιού» που σχεδιάζει το Πεκίνο. Παράλληλα φαίνεται να συμφωνούν με τον Tζο Μπάιντεν για την εξεύρεση τρόπων που θα «σταματήσουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από την Κίνα». Ως πρώτο βήμα αναμένεται να υπάρξει μια κοινή δήλωση κατά των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας σε διάφορες επαρχίες της.

Πηγή

www.real.gr

Next Post