Τα Black Hawk κάνουν τη διαφορά επί του πεδίου διαπίστωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, που προχωρούν σε παραγγελία ελικοπτέρων, όπως έκανε και η Ελλάδα και μάλιστα στην έκδοση που προμηθεύονται οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο από τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εντείνουν τις συζητήσεις σχετικά με ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την προστασία των συνόρων, το οποίο πιθανότατα θα απαιτήσει την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και μια εντελώς διαφορετική αντίληψη επιχειρησιακής άμυνας.
Η υπάρχουσα στρατηγική άμυνας των συνόρων αποδείχθηκε ανεπαρκής κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στη Λωρίδα της Γάζας και παρόμοια τρωτά σημεία αποκαλύφθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. Ο Israel Hayom έμαθε ότι μία από τις επιλογές που εξετάζει το αμυντικό κατεστημένο είναι η απόκτηση μιας ένοπλης εναέριας πλατφόρμας για την άμυνα των συνόρων που μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απειλές και να λειτουργεί σε στενό συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.
Λόγω της επιχειρησιακής καταπόνησης και φθοράς, οι αξιωματούχοι των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πιστεύουν ότι οι τρέχουσες εναέριες πλατφόρμες είναι ανεπαρκείς για την απαιτούμενη αποστολή συνοριακής άμυνας και δεν μπορούν να παράσχουν τη βέλτιστη απάντηση. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Air Tractor, Efroni και επιθετικών drones. Ωστόσο, η κύρια πλατφόρμα που εξετάζεται είναι το ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο μπορεί να φορτωθεί και με οπλισμό.
Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ήδη εμπειρία από μια οπλισμένη έκδοση του Black Hawk από το 1991, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Το πλεονέκτημα ενός οπλισμένου Black Hawk είναι ότι υπάρχει ήδη στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ως Yanshuf, αν και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται κυρίως για επιθετικές μεταφορές, εκκένωση και αποστολές διάσωσης. Δεδομένου ότι το ελικόπτερο είναι ήδη επιχειρησιακό στην IAF, η απόκτηση μιας ένοπλης έκδοσης θα απαιτούσε ελάχιστους πόρους για εκπαίδευση και συντήρηση πιλότων, ειδικά δεδομένης της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών. Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι το ελικόπτερο θα μπορούσε να εξυπηρετεί τόσο αποστολές επίθεσης όσο και επιχειρήσεις ένοπλης άμυνας των συνόρων.
Η Ελλάδα ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο από πέρυσι με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 35 ελικοπτέρων Black Hawk UH-60 και μάλιστα στην έκδοση “M”, που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του ελικοπτέρου.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρμαχος της ομοιοτυπίας στα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος πίστεψε και προώθησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με 7 ελικόπτερα Romeo και την αναβάθμιση των 11 Bravo Aegean Hawk, που αποτελούν την ναυτική έκδοση των Black Hawk που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς.
Έτσι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την προμήθειά τους αποκτούν ένα συμπαγή στόλο συνολικά 53 ελικοπτέρων Black Hawk σε διαφορετικές εκδόσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κοινές προμήθειες και την συντήρησή τους, ταυτόχρονα με τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργούνται.
Δυστυχώς, η Πολεμική Αεροπορία έμεινε εκτός προμήθειας 12 ελικοπτέρων για τις δικές της ανάγκες, αφού είχε αποφασίσει αρχικά να προχωρήσει στην επιλογή ενός ελικοπτέρου που οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν σε έκθεση του Πενταγώνου τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί, αφού ήταν αναξιόπιστο και πολύ ακριβό στη συντήρησή του. Τελικά, η ΠΑ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προμήθεια του συγκεκριμένου τύπου αλλά όταν ζήτησε να μπει στην παραγγελία των 35 Black Hawk ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και η παραγγελία είχε κλείσει.
Σε ότι αφορά τα βαριά οπλισμένα Black Hawk των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, είναι η ίδια διαμόρφωση που σχεδιάζουν να αποκτήσουν και οι Ισραηλινοί.
Η Ελλάδα είναι η 12η ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει το Black Hawk. Το 2024, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε στη Sikorsky συμβόλαια για την κατασκευή και παράδοση συνολικά 84 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αμερικής, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το Black Hawk είναι το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων σε όλο τον κόσμο. Στις 23 Οκτωβρίου, η Sikorsky έλαβε επίσης συμβάσεις για την ανάπτυξη των στόλων Black Hawk UH-60M στην Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Σουηδία και την Ταϊλάνδη. Τον Ιούλιο, η Sikorsky έλαβε συμβόλαια για πρόσθετα Black Hawk στην Κροατία και την Ιορδανία. Τον Ιούνιο, η Ρουμανία πρόσθεσε επίσης στον στόλο S-70 Black Hawk, τα οποία είναι της ιδίας «οικογενείας» με το UH-60M.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η τελική τιμή της κάθε μονάδας ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η επίσημη τιμή πώλησης είναι στα 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34% πάνω. Ο λόγος που η Ελλάδα αγοράζει σε αυτή την τιμή είναι γιατί όταν υπέβαλε το αίτημα «κλείδωσε» την τιμή αγοράς με την αντίστοιχη του αμερικανικού στρατού, που είχε τότε προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία ελικοπτέρων.
Επιπλέον, όλα τα ελικόπτερα έρχονται με συστήματα αυτοπροστασίας, βασικό εξοπλισμό και είναι όλα οπλισμένα.
Η τελική τιμή φθάνει τα 1,13 δισ. ευρώ και σε αυτή περιλαμβάνονται επιπλέον 4 κινητήρες, συλλογές εργαλείων και υποστήριξη (Follow On Support) για 2 + 5 χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στα πρώτα 2 υπάρχει και το κόστος αγοράς των εργαλείων υποστήριξης των ελικοπτέρων ενώ τα επόμενα 5 περιλαμβάνουν μόνο τα ανταλλακτικά.
Τα πρώτα Black Hawk αναμένεται να παραληφθούν από τον Ελληνικό Στρατό τέλη του 2025 με αρχές του 2026.
Πηγή
www.enikos.gr