Ο Τζο Μπάιντεν παρέλειψε να εμφανιστεί στην παραδοσιακή προεδρική συνέντευξη πριν από τον τελικό του Σούπερ Μπολ, συνέντευξη που αποτελεί πλέον μια παράδοση 15 ετών στον Λευκό Οίκο.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ανάλαφρη συνέντευξη χωρίς «βαριές» ερωτήσεις, και βγαίνει σε περίπου 60 εκατομμύρια τηλεθεατές το βράδυ, η απόφαση οποιουδήποτε προεδρικού υποψηφίου να την προσπεράσει με επερχόμενες τις προεδρικές εκλογές, μοιάζει σχεδόν αδιανόητη.
Η εξήγηση από την ομάδα του Μπάιντεν δεν ήταν πειστική. Οι φίλαθλοι “δεν θέλουν να ακούσουν από έναν πολιτικό, οπότε νομίζω ότι έκανε τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του αυτή τη στιγμή”, εξήγησε ο συμπρόεδρος της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Mitch Landrieu.
Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί θα ήθελαν πολύ να ακούσουν από τον Μπάιντεν, αλλά έχουν ελάχιστες ευκαιρίες πέρα από σπάνιες και αυστηρά ελεγχόμενες συνεντεύξεις Τύπου και συναντήσεις με διεθνείς πολιτικούς όπως ο Ρίσι Σουνάκ, όπου όμως ο πρόεδρος δουλεύει με βάση κάρτες. Όταν ξεφεύγει από το προκαθορισμένο σενάριο, είναι πάντα καταστροφικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν, φυσικά, εδώ και χρόνια προειδοποιήσει ότι ο Μπάιντεν είναι σχεδόν ετοιμοθάνατος. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε πριν από τις εκλογές του 2020 ότι ο επιρρεπής σε γκάφες πολιτικός του αντίπαλος είχε διολισθήσει στην γεροντική ηλικία.
Τότε, τέτοιες κοροϊδίες απορρίφθηκαν από τους Δημοκρατικούς ως κακόγουστη κινδυνολογία. Αλλά τώρα και η Αριστερά της Αμερικής εκφράζει φόβους. ‘Ο Μπάιντεν δεν είναι απλώς σε μια φούσκα – είναι σε περιτύλιγμα φούσκας’, παρατήρησε την Κυριακή μια από τις πιο διάσημες πολιτικές σχολιάστριες της Αμερικής, η Μορίν Ντάουντ. Η Ντάουτ είπε ότι όσο και αν τον προστατεύουν από πιθανές κακοτοπιές δεν μπορούν να τον σώσουν.
Η Ντάουτ δεν είναι κάποια cheerleader του Τραμπ, είναι ανώτερη αρθρογράφος στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και μέχρι τώρα ένθερμη υποστηρίκτρια του Μπάιντεν, όπως και η εφημερίδα. ‘Η μυστικότητα σχετικά με την υγεία του’ δεν είναι πλέον δυνατή, πρόσθεσε, και όσο πιο σύντομα η ομάδα του προέδρου Μπάιντεν σταματήσει να είναι σε άρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τους Δημοκρατικούς, σχολίασε.
Οι ανησυχίες για τον Μπάιντεν
Η ανησυχία για την κατάσταση του προέδρου έχει εκτοξευτεί τελευταία, μετά από μια σειρά από αφηρημένες “στιγμές” του ηλικίας 81 ετών προέδρου. Και οι αφηρημενες στιγμες δεν είναι μόνο η τάση του να μπερδεύει τα ονόματα των ξένων ηγετών.
Τις τελευταίες ημέρες, οι σελίδες της New York Times είναι γεμάτες από καταδικαστικά άρθρα για την ηλικία και τις εκλογικές προοπτικές του προέδρου. Η εφημερίδα έχει ξεκαθαρίσει την άποψή της ότι πρέπει ο Μπάιντεν να κάνει στην άκρη και να αφήσει τους Δημοκρατικούς να επιλέξουν έναν υποψήφιο με περισσότερες πιθανότητες να σώσει την Αμερική από αυτό που θεωρούν πραγματική Αποκάλυψη: μια δεύτερη θητεία Τραμπ.
Σε μια εποχή που ο κόσμος είναι γεμάτος απειλές και κινδύνους και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, οι γνώμες των σχολιαστών της εφημερίδας είναι ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη, αλλά πώς; Η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της έγραφε την Κυριακή ότι «αυτή είναι μια σκοτεινή στιγμή για την προεδρία του κ. Μπάιντεν. Ο συνδυασμός της ηλικίας του και της απουσίας του από τη δημόσια σκηνή έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Μοιάζει σαν να κρύβεται, ή ακόμα χειρότερα, να κρύβεται”. Και οι Times δεν είναι οι μόνοι που καταλαμβάνονται από πανικό.
Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε τον Μπάιντεν στο χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, δήλωσε ότι η ηλικία του είναι ένα “θεμιτό ζήτημα”. Ο Τζέιμς Κάρβιλ, ένας βετεράνος στρατηγικής των Δημοκρατικών, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της επιτυχημένης εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992, δήλωσε με καυστικό τρόπο ότι το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη την Κυριακή του Super Bowl ήταν σημάδι ότι το επιτελείο του δεν του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη.
Τι λένε οι ειδικοί για τον Μπάιντεν
Η σύγχυση του Μπάιντεν είναι πολύ φανερή πλέον. Την περασμένη Κυριακή μπέρδεψε τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Γάλλο πρόεδρο που πέθανε το 1996, με τον σημερινό πρόεδρο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Οι γιατροί που εξέτασαν τον Μπάιντεν δήλωσαν ότι η μνήμη του “φαίνεται να έχει σημαντικούς περιορισμούς” και ότι “δεν θυμόταν, ακόμη και πότε πέθανε ο γιος του Μπό”. (Ήταν το 2015). Ο Μπάιντεν δεν μπορούσε επίσης να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος ή τις λεπτομέρειες μιας συζήτησης σχετικά με την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, είπαν.
Ο Μπάιντεν επιδείνωσε γρήγορα τη ζημιά δίνοντας μια συνέντευξη Τύπου στην οποία υπερασπίστηκε με στόμφο τις γνωστικές του ικανότητες, αλλά κατάφερε να μπερδέψει τους προέδρους της Αιγύπτου και του Μεξικού σε μια συζήτηση για τη Γάζα.
Δεν είναι να απορεί κανείς που η ομάδα του Λευκού Οίκου – με επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, την υπερπροστατευτική σύζυγό του Τζιλ – προτίμησε να μην ρισκάρει ούτε μερικές “μαλακές” ερωτήσεις στη συνάντηση της Κυριακής του Super Bowl.
Σε μια ετήσια ιατρική εξέταση πέρυσι, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Kevin O’Connor απέδωσε το δύσκαμπτο βάδισμά του σε “σημαντική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, ήπια αρθρίτιδα των ποδιών μετά από κάταγμα και ήπια αισθητική περιφερική νευροπάθεια των ποδιών”. Ωστόσο, ο γιατρός αρνήθηκε να σχολιάσει την πνευματική του οξύτητα.
Το φροϋδικό ολίσθημα του Μπάιντεν
Ένα από τα πιο συχνά λάθη του αμερικανού προέδρου ήταν να αναφέρεται στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως “πρόεδρο”. Και αυτό, λένε οι γνώστες στην Ουάσινγκτον, μπορεί να είναι ένα φροϋδικό ολίσθημα. Πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα είναι επειδή γνωρίζει ότι αν παραιτηθεί και τον διαδεχθεί η Χάρις -η οποία θεωρείται ευρέως άχρηστη και ακόμη πιο αντιδημοφιλής από τον ίδιο- οι Δημοκρατικοί έχουν ακόμη χειρότερες πιθανότητες να νικήσουν τον Τραμπ.
Η λύση
Ωστόσο, υπάρχει μια διέξοδος: Θα μπορούσε να αντέξει μέχρι να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος και στη συνέχεια, στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Αύγουστο, να ανακοινώσει ότι αποσύρεται και δεν θα υποστηρίξει αντικαταστάτη. Το Συνέδριο, το οποίο αποτελείται από μεγαλοστελέχη του κόμματος και όχι από τους ιδεαλιστές της βάσης που αποφασίζουν για τις προκριματικές εκλογές, μπορεί τότε να επιλέξει κάποιον που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τους κρίσιμους ψηφοφόρους του κυμαινόμενου εκλογικού σώματος και έτσι να νικήσει τον Ντόναλν Τραμπ στις εκλογές.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Χάρις πιθανότατα θα παραμεριζόταν από ισχυρότερους υποψήφιους, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Και δεν είναι μόνον αυτοί οι πιθανοί υποψήφιο. Ορισμένοι δεν έχουν χάσει την ελπίδα ότι η Μισέλ Ομπάμα μπορεί να ξεπεράσει τις συχνά εκφρασμένες επιφυλάξεις της και να θέσει υποψηφιότητα.
Όλα αυτά, ωστόσο, παραμένουν ευσεβείς πόθοι προς το παρόν. Και, δεδομένου ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαναγκαστεί ο Μπάιντεν να αποχωρήσει, εξαρτάται από αυτόν, το αν θα παίξει μπάλα. Πράγμα που μας φέρνει πίσω στην αρχή. Γιατί εννοείται ότι ο ίδιος πιστεύει πως είναι ο μόνος Δημοκρατικός που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.
(Φωτό: AP-Reuters)
Πηγή
www.enikos.gr