Μπουρκίνα Φάσο: Πυροβολισμοί ακούγονται από πολλά στρατόπεδα – ΒΙΝΤΕΟ | ενότητες, κόσμος


Πυκνοί πυροβολισμοί ακούγονταν σήμερα από πολλά στρατόπεδα στη Μπουρκίνα Φάσο, περιλαμβανομένων δύο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικές πηγές.

“Από τη 01:00 τη νύκτα (03:00 ώρα Ελλάδας) ακούγονται πυροβολισμοί εδώ στην Γκούνγκι από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά”, δήλωσε ένας στρατιωτικός που βρίσκεται σε αυτή τη συνοικία στο δυτικό τμήμα της Ουαγκαντούγκου, κάτι που επιβεβαίωσαν και κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για “ολοένα και πυκνότερους πυροβολισμούς.

Στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά στεγάζονται αξιωματικοί και μια φυλακή, στην οποία κρατούνται μεταξύ άλλων στρατιώτες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015.

Αυτόπτης μάρτυρας του reuters δήλωσε ότι είδε στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλο στρατόπεδο της Ουαγκαντούγκου όπως και σε στρατόπεδα στις πόλεις Κάγια και Ουαχιγκούρα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι επίσης άκουσε τους πυροβολισμούς και αναζητεί πληροφορίες.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν πραξικοπήματα μετά από τα δύο που σημειώθηκαν τους 18 τελευταίους μήνες στο Μαλί και τη Γουινέα. Ο στρατός επίσης κατέλαβε την εξουσία στο Τσαντ πέρυσι αφού ο πρόεδρος της χώρας Ιντρίς Ντέρμπι σκοτώθηκε στο μέτωπο.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες με την υποψία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στη διοίκηση του στρατού τον Δεκέμβριο, τις οποίες αναλυτές θεώρησαν απόπειρα του προέδρου της χώρας Ρος Καμπορέ να ενισχύσει την επιρροή του στον στρατό.

Από την αυξανόμενη βία στη χώρα, κυρίως λόγω των ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Βίαιες κινητοποιήσεις είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο λόγω της κατάστασης ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Καμπορέ.

Κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί και για χθες Σάββατο, όμως η κυβέρνηση τις απαγόρευσε και η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην Ουαγκαντούγκου.

Μεταξύ των κρατούμενων στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά είναι ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο Ντιεντερέ ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης. Το 2019 είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ αυτή την περίοδο δικάζεται σε σχέση με τη δολοφονία του προκατόχου του Κομπαορέ, του Τομά Σανκαρά, στη διάρκεια πραξικοπήματος το 1987.

Πηγή

www.real.gr

Next Post