Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία παραμένει ασαφής, καθώς δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί οι ακριβείς κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η νέα του κυβέρνηση.
Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια γρήγορη λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δηλώσεις πρώην συνεργατών του και οι επικοινωνίες του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αφήνουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Χθες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν θα προσκαλέσει την πρώην πρέσβειρα του στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ούτε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να συμμετάσχουν στη νέα του κυβέρνηση.
Με τον αποκλεισμό των Πομπέο και Χέιλι, ο Τραμπ απορρίπτει δύο Ρεπουμπλικάνους που είχαν υποστηρίξει την Αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, σε μια εποχή που ο ίδιος και πολλοί σύμμαχοί του προωθούν τη μείωση της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.
«Η Κριμαία χάθηκε»
Σε δηλώσεις του ανώτερου συμβούλου του Τραμπ, Μπράιαν Λάνζα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, περιέγραψε τις βασικές γραμμές της πιθανής αμερικανικής στρατηγικής.
Σύμφωνα με τον Λάνζα, η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως εστιάζει περισσότερο στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία παρά στην αποκατάσταση των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία κατά τα σχεδόν τρία χρόνια του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Λάνζα, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να στρέψει την προσοχή του από τον έλεγχο των ουκρανικών εδαφών στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή του. «Όταν ο Ζελένσκι λέει πως θα σταματήσει τις εχθροπραξίες μόνο όταν επιστραφεί η Κριμαία, έχουμε νέα για τον πρόεδρο Ζελένσκι: η Κριμαία χάθηκε», τόνισε ο Λάνζα.
Διάψευση εκπροσώπου της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ
Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λάνζα, εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ δήλωσε ότι οι απόψεις του Λάνζα δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση του εκλεγμένου Προέδρου.
«Ο Μπράιαν Λάνζα συμμετείχε στη στρατηγική της [προεκλογικής] εκστρατείας και δεν εργάζεται για τον πρόεδρο Τραμπ ούτε εκφράζει τις απόψεις του», σημείωσε ο εκπρόσωπος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επιφυλακτικότητας για τις δηλώσεις που προέρχονται από πρώην συνεργάτες.
Τραμπ σε Ζελένσκι: «Σου υπόσχομαι ότι θα είσαι ευχαριστημένος μαζί μου»
Στην πρώτη επίσημη επικοινωνία τους μετά τις Αμερικανικές εκλογές, οι Τραμπ και Ζελένσκι συνομίλησαν τηλεφωνικά, με τη συμμετοχή του Έλον Μασκ, μεγάλου υποστηρικτή του Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Μασκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink, αν και κατά καιρούς είχε σχολιάσει ειρωνικά τις Ουκρανικές εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Πηγές που επικαλείται το Axios αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει τον Ζελένσκι, δηλώνοντας πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την Ουκρανία.
«Σου υπόσχομαι ότι θα είσαι ευχαριστημένος μαζί μου», φέρεται να είπε ο Τραμπ, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να δώσει χώρο στη διπλωματία.
Η συνομιλία ενισχύει το πιθανό ρόλο του Μασκ στη νέα κυβέρνηση και αφήνει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χειριστεί ο Τραμπ το ουκρανικό ζήτημα.
Προθυμία της Ουκρανίας για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Η Ουκρανική πλευρά δείχνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τη νέα Αμερικανική ηγεσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διοίκηση Τραμπ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τη διαφορετική τους πολιτική προσέγγιση.
Δηλώσεις Ρωσίας και «κλειστά κανάλια» επικοινωνίας με τις ΗΠΑ
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον μέσω «κλειστών καναλιών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αναφερόταν στην τρέχουσα κυβέρνηση, αυτή του Τζο Μπάιντεν, ή με την ομάδα του Τραμπ.
Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ριάμπκοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία θα ενδιαφερθεί μόνο για προτάσεις που αφορούν την επίλυση της κατάστασης και όχι την ενίσχυση του καθεστώτος στο Κίεβο με περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε «θετικές ενδείξεις» σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο σχετικά με τη στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου στις ΗΠΑ.
«Τα σημάδια είναι θετικά. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά (σ.σ. τη σύγκρουση στην Ουκρανία) μέσω συμφωνιών. Και ότι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που οδηγεί στην ειρήνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα.
Τι έχει πει ο Τραμπ για την Ουκρανία και τον Ζελένσκι
Οι τοποθετήσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είχαν προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και την Ευρώπη, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί γύρω από τις προθέσεις του.
Ενδεικτική είναι η επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Τραμπ κατά του Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι «αρνείται να έρθει σε συμφωνία», ενώ δήλωσε ειρωνικά ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι «ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές που γνώρισε ποτέ».
«Συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άνθρωπο που αρνείται να κάνει συμφωνία: τον Ζελένσκι», είχε πει χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε αποκαλέσει τον πόλεμο «χαμένο παιχνίδι», επιρρίπτοντας εν μέρει ευθύνες στον Ζελένσκι.
«Κάθε φορά που έρχεται, του δίνουμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιος άλλος πήρε τόσα χρήματα στην ιστορία; Ποτέ κανείς. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να τον βοηθήσω, γιατί αισθάνομαι πολύ άσχημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά δεν έπρεπε ποτέ να αφήσει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος», τόνισε.
Οι πρόσφατες εξελίξεις ξυπνούν μνήμες από την καθαίρεση του Τραμπ το 2019, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να εκβιάσει τον Ζελένσκι με στόχο τη λήψη Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Παρόλο που ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία, η υπόθεση αυτή άφησε το σημάδι της στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Κιέβου.
Η πολιτική Μπάιντεν για την Ουκρανία πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ
Η διοίκηση Μπάιντεν έχει ήδη προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.
Εν όψει της 20ής Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να πάρει επίσημα το προεδρικό χρίσμα ο Ρεπουμπλικανός, ο Μπάιντεν επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα έχει επαρκή εφόδια και εξοπλισμό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ο Τραμπ μπορεί να διακόψει τη ροή βοήθειας.
Σχέσεις Τραμπ – Πούτιν
Παρά τις διαφωνίες και τις πολιτικές διαφορές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Τραμπ. Σχολιάζοντας την εκλογική του νίκη, τον συνεχάρη και τον χαρακτήρισε «θαρραλέο άνθρωπο».
Ο Πούτιν έχει επίσης δηλώσει ότι θα δεχθεί τηλεφωνική επικοινωνία από τον Τραμπ, εφόσον υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, γεγονός που ενδεχομένως να προμηνύει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο ηγετών.
Η προσέγγιση του Τραμπ για την Ουκρανία αφήνει ανοιχτά ερωτήματα, με την διεθνή κοινότητα να αναμένει με ενδιαφέρον τα πρώτα του βήματα στο διπλωματικό πεδίο.
Με πληροφορίες από: Reuters, Guardian, Associated Press, USA Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
www.enikos.gr