Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την Πέμπτη τη σημασία της στήριξης του ουκρανικού λαού, μετά τη νέα σειρά μαζικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η Ρωσία. Οι επιθέσεις, οι οποίες περιλάμβαναν πυραύλους και drones, χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν ως «σκανδαλώδεις» και «υπενθύμιση του επείγοντος χαρακτήρα της βοήθειας προς την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».
Οι μαζικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν «ανταπόδοση» για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.
Η ένταση κορυφώνεται καθώς η Ουκρανία και η Δύση ανησυχούν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Παρά τις εξελίξεις, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του να στηρίξει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Αυτή την ημέρα, το μήνυμά μου στον ουκρανικό λαό είναι σαφές: οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό σας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της αμερικανικής συνδρομής. «Η Ρωσία συνεχίζει να υποτιμά το θάρρος, την αντίσταση και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε. «Οι ΗΠΑ μαζί με περισσότερες από 50 χώρες στηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία», κατέληξε.
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιλύσει τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ωστόσο, δεν έχει δώσει σαφείς λεπτομέρειες για το πώς θα επιτύχει αυτόν τον στόχο. Η στάση του έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να περιορίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Προχθές, ο κ. Τραμπ διόρισε τον στρατηγό ε.α. Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο για τον πόλεμο. Ο κ. Κέλογκ έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουκρανία να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. «Οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα απαιτεί από την Ουκρανία να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία», είχε δηλώσει τον Απρίλιο.
Παράλληλα, έχει υποστηρίξει την ιδέα της καθυστέρησης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να πειστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.
Πηγή
www.enikos.gr