Ολονύχτιο θρίλερ στη Γερμανία: Αυξάνεται το προβάδισμα Σολτς – Όλα τα σενάρια | ενότητες, κόσμος


Προβάδισμα νίκης για το SPD δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις αποτελέσματος στις εκλογές στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ZDF, αυτήν την ώρα (00:10), το κόμμα του Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει ποσοστό 25,9% (+5,4 μονάδες από το 2017), έναντι 24,1% (-8,9 μονάδες) του CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 14,7% (+5,8), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,5% (-1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,4% (-2,2) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Η Αριστερά βρίσκεται στο 5% (9,2%), δηλαδή στα όρια εισόδου στη βουλή. Όμως, και σε περίπτωση που δεν ξεπεράσει το όριο του 5%, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα εκπροσωπείται στη βουλή. Μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στη Κοινοβούλιο είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός κόμματος. Τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες στο Βερολίνο θεωρούνται προπύργια της Αριστεράς, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σολτς και Λάσετ θέλουν να κυβερνήσουν

Σε πρώτες τους δηλώσεις τόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς όσο και των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ εξέφρασαν την πρόθεση να διεκδικήσουν το αξίωμα του καγκελαρίου και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα που προσφέρονται για μια κυβερνητική συνεργασία είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Το χαμηλό ποσοστό του κόμματος της Αριστεράς αποκλείει μια κυβερνητική πλειοψηφία με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν»

Για «μεγάλη επιτυχία» έκανε λόγο το βράδυ ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Το αποτέλεσμα συνιστά για τους Σοσιαλδημοκράτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θέλουν την αλλαγή και τον Όλαφ Σολτς ως καγκελάριο. Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι θα επιδιώξει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους. 

Λάσετ: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι

Αν και δεν είναι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα των χριστιανικών κομμάτων ο Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του. Απευθυνόμενος έμμεσα στους Πράσινους τόνισε ότι πρωταρχική σημασία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η προστασία του κλίματος. Ο άλλος εταίρος στον οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν δεσμεύονται

Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα περισσότερα κοινά σημεία οι Φιλελεύθεροι τα έχουν με το CDU και το CSU. Παράλληλα δήλωσε όμως ότι είναι ανοιχτός και για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του είναι μια «κυβέρνηση του Kέντρου».

Ικανοποιημένοι για τη αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι οι Πράσινοι. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές, τονίζουν στελέχη του σε δημόσιες δηλώσεις. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μια «κυβέρνηση (για την προστασία) του κλίματος» τόνισε η υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπερμποκ. Ο δε συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και ότι υπάρχει «μια καλή ευκαιρία» να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση από θέση ισχύος.  Όπως και οι Φιλελεύθεροι, άφησαν ανοιχτό αν θα κυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα χριστιανικά κόμματα.

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του κόμματος Η Αριστερά για τις εκλογικές απώλειες. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο, αιτία για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν η πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ. Τόσο η κ. Χένιχ-Βέλζο όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των θέσεων του Die Linke.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί ενδέχεται να είναι ο λεγόμενος «φωτεινός σηματοδότης»: «κόκκινο – πράσινο – κίτρινο» ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους και ο λεγόμενος «rot-rot-grüne» ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινους.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει πάντως και το υψηλό ποσοστό όσων επέλεξαν την επιστολική ψήφο, ανάμεσα στους οποίους υπενθυμίζεται ότι είναι και η αποχωρήσασα από την Καγκελαρία, Άνγκελα Μέρκελ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμα και το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.





Πηγή

www.real.gr

Next Post