Ονδούρα: Συνελήφθη ο πρώην προέδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες | ενότητες, κόσμος


Συνελήφθη απόψε ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, λίγη ώρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του κι ενώ εκκρεμεί το αίτημα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Ερνάντες πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εντός των επομένων 24 ωρών, είχε δηλώσει νωρίτερα δικαστικός εκπρόσωπος.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί τις προηγούμενες ώρες γύρω από την κατοικία του Ερνάντες, στη συνοικία Σαν Ιγνάσιο της Τεγκουσιγκάλπα.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εγκατέλειψε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου, έπειτα από δύο θητείες στην προεδρία.

Ο νεότερος αδελφός του, ο Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν συνεργός.

Ακόμη ένα πρόσωπο κοντά στον πρώην αρχηγό του κράτους, ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, καταδικάστηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, κάνοντας λόγο για προσπάθειες διακινητών ναρκωτικών να πάρουν «εκδίκηση» διότι επί των ημερών του οι διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει καίρια πλήγματα εις βάρος τους.

Στην Ονδούρα, κατηγορείται από πολιτικούς αντιπάλους του για διαφθορά στην ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων αλλά και στις προμήθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή

www.real.gr

Next Post