Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Δύση μαζική στρατιωτική βοήθεια «που θα σταματήσει το κακό» | ενότητες, κόσμος


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη που πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζητά από τους συμμάχους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε σήμερα τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά την έναρξη της συνάντησης δεκάδων υπουργών Άμυνας σε μια αεροπορική βάση στη Γερμανία, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο να παραδώσει άρματα μάχης στο Κίεβο.

Το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντώνται στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διασκέψεων αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

“Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να εξοπλιστεί εκ νέου”, είπε ο Όστιν κατά την έναρξη της διάσκεψης.

“Δεν είναι η στιγμή να επιβραδύνουμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί”, είπε, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα άρματα μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων χθες, Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την αποστολή μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, στην μεγαλύτερη συμβολή της μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, αλλά όχι βαρέα άρματα μάχης Leopard.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ανάγκη βοήθειας για την υπεράσπιση του εδάφους της», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μίκο Σάβολα.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της στρατιωτικής βοήθειας, αλλά ο ειδικός σύμβουλος Μίκα Πινόνεν διευκρίνισε ότι σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής βαρέα άρματα μάχης Leopard.

Πρόκειται για το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία. Τα 11 προηγούμενα ήταν αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι η Φινλανδία θα υπογράψει δήλωση προθέσεων με την Σουηδία σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η βοήθεια «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα των δύο χωρών».

«Η Φινλανδία χορηγεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την Φινλανδία, αν παραστεί ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, η Σουηδία δεσμεύθηκε να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα πυροβολικού Archer, αυτοκινούμενα πυροβόλα μακρού βεληνεκούς που ζητά το Κίεβο εδώ και μήνες, καθώς και ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και αντιαρματικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή πίεση από τους ευρωπαίους συμμάχους της ώστε το Βερολίνο να δώσει άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία έχουν εξοπλίσει πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς, ανάμεσά τους και τον φινλανδικό.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί και η Φινλανδία είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν την υποστήριξη», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.





Πηγή

www.real.gr

Next Post