• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2025, 12:25
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η σκληρή επίθεση με drones μία ημέρα πριν τις συνομιλίες στην Τουρκία

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
3 Ιουνίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Με πανηγυρισμούς από τους Ουκρανούς ολοκληρώθηκε η «Επιχείρηση Ιστός της Αράχνης», δηλαδή η ευρείας κλίμακας επίθεση με drones που εξαπέλυσε η Ουκρανία μέσα στην ρωσική επικράτεια.

Της Εύης Απολλωνάτου

«Φυσικά, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν όλα αυτή τη στιγμή, αλλά πρόκειται για ουκρανικές ενέργειες που αναμφίβολα θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τις πληροφορίες, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας φάνηκε ότι όντως το Κίεβο έχει αρκετούς λόγους να χαίρεται.

Η ουκρανική επίθεση είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της Ρωσίας στην διάρκεια του τριετούς πολέμου. Στο στόχαστρο μπήκαν στρατηγικές υποδομές της Ρωσίας αλλά και αεροπορικές βάσεις με στρατηγικής σημασίας βομβαρδιστικά. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας υπολογίζουν τις καταστροφές σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ρωσία.

Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για ρωσικούς στόχους πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, περίπου 2.000 με 5.000 χιλιόμετρα. Η επίθεση οργανώθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο και πραγματοποιήθηκε με drones τα οποία «κρύφτηκαν» επιμελώς σε νταλίκες που εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος και όχι με πυραύλους από την ουκρανική επικράτεια.

Τα drones που πήραν μέρος στην επίθεση μέσα στα κοντέινερ με τις ξύλινες οροφές.

Το μήνυμα, λοιπόν, που ήθελε να στείλει το Κίεβο στην Μόσχα είναι ξεκάθαρο: Μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά μέσα σε ρωσικό έδαφος και να πετύχουμε σημαντικά πλήγματα για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον με μία τέτοια επίθεση πλήττεται σφοδρά το αίσθημα ασφάλειας των Ρώσων πολιτών αλλά και αφήγημα της ρωσικής υπεροχής στο πεδίο των μαχών που προωθεί το Κρεμλίνο. Είναι δεδομένο ότι οι εικόνες από τα drones την ώρα που πυρπολούν ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και αποτελούν σοβαρό πλήγμα στο ρωσικό γόητρο.

Ukrainian SBU security service sources tell @FT the agency is conducting “a large-scale special operation to destroy enemy bomber aircraft” deep inside Russia.

“SBU drones are targeting aircraft that bomb Ukrainian cities every night. At this point, more than 40 aircraft have… pic.twitter.com/a3YwQB8ZC5

— Christopher Miller (@ChristopherJM) June 1, 2025

Το τρίτο σημείο που υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία της ουκρανικής επίθεσης είναι η επιλογή του χρόνου. Η επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» έγινε περίπου 24 ώρες πριν η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Τι επιδιώκουν Κίεβο και Μόσχα

Είναι πολύ ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι το Κίεβο ήθελε να πάει σε αυτές τις συνομιλίες με το κεφάλι ψηλά και με την ισχύ που του προσφέρει ένα τόσο μεγάλο χτύπημα κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της Ρωσίας.

Ήδη η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατά ουκρανικών στόχων και πιέζει στην πρώτη γραμμή των μαχών καθώς το Κρεμλίνο φέρεται να ποντάρει ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο και σε άλλα ουκρανικά εδάφη. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί μία τέτοια εκτεταμένη ουκρανική επίθεση αποτελεί απάντηση ακριβώς σε αυτή την τακτική της Μόσχας.

Μάλιστα αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν πιστεύουν στην πρόθεση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός και να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία. Θεωρούν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως μία τακτική καθυστέρησης των εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να ανασυνταχθεί και να ετοιμάσει  μία σκληρή αντεπίθεση στην πρώτη γραμμή του μετώπου εντός του καλοκαιριού προκειμένου να καταλάβει και άλλα εδάφη. Γενικά η Μόσχα φέρεται να πιστεύει ότι η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο την ευνοεί επί του παρόντος.

Σε επίπεδο στρατηγικής το σίγουρο είναι ότι από το 2022 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός στην διάρκεια του χειμώνα πάντα αναγκαζόταν να ανακόψει την ένταση των επιχειρήσεων του εξαιτίας του χιονιού και των πολικών θερμοκρασιών, ενώ από την άνοιξη ξεκινούσε πάντα αντεπιθέσεις.

Την ώρα που στα πεδία της μάχης η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας είναι σφοδρή οι δύο χώρες σε διπλωματικό επίπεδο επιλέγουν να διαπραγματευθούν. Και το ερώτημα είναι γιατί; Το σίγουρο είναι ότι τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα δεν επιθυμούν να χρεωθούν την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στα μάτια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουκρανία θέλει να συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια και η Ρωσία επιδιώκει να χαλαρώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της γι’ αυτό και οι δύο χώρες δεν ρισκάρουν να εξαγριώσουν τον Τραμπ.

Ζελένσκι -Τραμπ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Με ποιες θέσεις θα παρουσιαστούν στις διαπραγματεύσεις Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι

Με αυτά τα δεδομένα, Ρωσία και Ουκρανία θα παρουσιαστούν την Δευτέρα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει, όπως είχε ζητήσει, τις θέσεις της Ρωσίας, το Κίεβο θα στείλει κανονικά την αντιπροσωπεία του.

Με βάση τα όσα υποστήριξε σε δήλωση του την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ένα αντίγραφο των θέσεων της Ουκρανίας, που είδε το πρακτορείο Reuters, το Κίεβο θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για την εκεχειρία.

Η πρόταση περιέχει:

  • Μία πλήρη κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες
  • Στο διάστημα της κατάπαυσης πυρός θα ακολουθήσει ανταλλαγή των κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών και επιστροφή των παιδιών που πήρε η Ρωσία από ουκρανικά εδάφη, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.
  • Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
  • Η πρώτη γραμμή των μαχών θα είναι το σημείο έναρξης για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τα εδάφη.
  • Υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ και της Ευρώπης οι δύο χώρες θα εργαστούν για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα δίνει οριστικό τέλος στον τριετή πόλεμο.

Στην πρόταση επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις της Ουκρανίας, ότι δεν θα τεθούν περιορισμοί στην ανάπτυξη και τον εξοπλισμό του στρατού της. Δεν θα αποδεχθεί αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε ουκρανικά εδάφη και επιμένει στην καταβολή αποζημιώσεων από την Ρωσία.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει δηλώσει ότι επιδιώκει περιορισμό του στρατού της Ουκρανίας, δέσμευση και εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ αν και δεν αντιτίθεται στην είσοδο της στην Ε.Ε. Η Ρωσία επιμένει στην αναγνώριση της κυριαρχίας της στα ουκρανικά εδάφη που κατέχει ο ρωσικός στρατός, κάτι που θα σημαίνει κατ’ ουσίαν «τεμαχισμό» της Ουκρανίας. Επίσης μία επίσημη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε εδάφη που έλαβε με πόλεμο θα παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που έχουν υποδείξει με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τέλος ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον θεωρεί ισότιμο ομιλητή της Ρωσίας. Γι’ αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Μόσχας σε μία ουκρανική πρόταση για συνάντηση των δύο ηγετών.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Εντός των επόμενων ωρών η δημοσιοποίηση της πρότασης για Προανακριτική

Next Post

Μονή Σινά: Τι είπε στην εκπομπή Kontra24 ο Αγγ. Συρίγος

Next Post

Μονή Σινά: Τι είπε στην εκπομπή Kontra24 ο Αγγ. Συρίγος

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.