ADVERTISEMENT

Ο Βαρθολομαίος στο «στόχαστρο» του Πούτιν και ο ρόλος που παίζει ο Κύριλλος


Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το περιοδικό Atlantic κάνει τώρα λόγο για πόλεμο ανάμεσα σε Μόσχα και Φανάρι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επεκταθεί και στρατόπεδο της Ορθοδοξίας, με την Ρωσία να έχει βάλει στο στόχαστρο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όταν το 2022 ο Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολόγησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε και στο ρήγμα στις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Μόσχα, ένα ρήγμα που σχεδόν έχει πάρει τις διαστάσεις σχίσματος. Πήρε θέση με τον τρόπο αυτό σε μια θρησκευτική και πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε δύο ορθόδοξους Πατριάρχες με διαφορετικές φιλοσοφίες και στοχεύσεις, τον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη και τον Κύριλλο στη Μόσχα.

Το αμερικανικό περιοδικό Atlantic σε εκτενές άρθρο του Ρόμπερτ Γουόρθ αναφέρεται σε αυτόν τον πόλεμο, πώς άρχισε και την πορεία του, πώς και γιατί εκτείνεται πέρα από το Φανάρι και τη Μόσχα -και πώς μπορεί να καταλήξει.

Αναφερόμενο στην Ελλάδα σημειώνει πως μετά το 2000 η Ρωσία αύξησε κατακόρυφα τις επενδύσεις στην θρησκεία στην Ελλάδα.

Το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι το πλέον φιλορωσικό από τα 20 της χερσονήσου του Άθω –αλλά και το πιο καλοφτιαγμένο χάρη στα χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες. 

Επίσης τονίζει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να απαξιώσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατηγορώντας τον πως είναι όργανο των ΗΠΑ αλλά και των Τούρκων.

Αλλά δε σταματά εκεί. Ρίχνοντας χρήμα προσπαθεί να φέρει με το μέρος του εκκλησίες ακόμα και στην Αφρική. Ορθόδοξος Αφρικανός επίσκοπος, είναι επιρρεπείς στη δωροδοκία γιατί έχουν και μεγάλες οικογένειες να θρέψουν. Τα 300 ευρώ τον μήνα που δίνουν οι Ρώσοι δεν είναι και ευκαταφρόνητο ποσό για αυτές τις χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Φανάρι είχε δώσει το πράσινο φως στους Ουκρανούς για αυτοκεφαλία, ένα αίτημα που είχε αναδυθεί αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μόσχα και Φανάρι όμως είχαν ήδη μπει σε τροχιά σύγκρουσης το 2016, όταν έγινε η Πανορθόδοξη Σύνοδος στην Κρήτη. Οι Ρώσοι έβαζαν τα αιτήματά τους που κατέληγαν να γίνονται εμπόδια: δεν ήθελαν, για παράδειγμα, να γίνονται αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα (που τα θεωρούν σιωπηρή αποδοχή της ομοφυλοφιλίας).

Τελικά, μία εβδομάδα πριν αρχίσει η Σύνοδος, στην Κρήτη το 2016, οι Ρώσοι αποσύρθηκαν.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη μετά τις πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αναγνώριζε ως αυτόνομη την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αυτό σύμφωνα με το Atlantic ήταν μια μεγάλη απειλή. Υπό την πνευματική ηγεσία της Κωνσταντινούπολης και όχι της Μόσχας η Ουκρανία θα απομακρυνόταν από την επιρροή του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρεται, η συνάντηση μόνο σε θερμό κλίμα δεν ήταν. Όταν δε ο Κύριλλος πήγε να πάρει ένα ποτήρι νερό, ένας από τους φρουρούς του το άρπαξε και του έδωσε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο. «Λες και θα δηλητηριάζαμε τον Πατριάρχη Μόσχας». σχολιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που ήταν παρών στη συνάντηση.

Το Atlantic παρουσιάζει τον Βαρθολομαίο και τον Κύριλλο ως 2 διαφορετικές εικόνες της Ορθοδοξίας.

Υποστηρίζει πως ο Βαρθολομαίος έχει προσπαθήσει να κάνει την Ορθοδοξία πιο συμβατή με τον σύγχρονο φιλελεύθερο κόσμο, καθώς όπως λέει προτρέπει ανοιχτά τους πιστούς να αποδεχθούν την εξέλιξη των ειδών και άλλα επιστημονικά δόγματα.

Από την άλλη, ο Κύριλλος είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Ορθοδοξία σαν εργαλείο για τις επιδιώξεις του και υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Ο προκάτοχος του Κύριλλου, ο Αλέξιος, ήταν πράκτορας της KGB, σε ένα σύστημα που δεν λειτουργούσε τίποτα χωρίς την έγκριση των σοβιετικών αρχών, λέει το Atlantic.

Πηγή

www.real.gr

Next Post