Τον μαραθώνιο διπλωματικών επαφών του Άντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή, την Κύπρο και την Τουρκία σχολιάζει με δεικτικό τρόπο αναλυτής του βρετανικού δικτύου Sky news.
Ο Ντομινίκ Γουάγκχορν ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιδόθηκε σε έναν γύρο διπλωματικών επαφών σε όλη την Μέση Ανατολή «αλλά έχει πολύ λίγα να επιδείξει». «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Αμμάν, τη Βαγδάτη και την Άγκυρα, αλλά, διπλωματικά μιλώντας, φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στο δρόμο για το πουθενά», σημείωσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με το δίκτυο, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε 3 στόχους σε αυτό το ταξίδι στην περιοχή αλλά κανείς δεν προχωράει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να δείχνουν «ανίκανες» και «αδέξιες» στην Μέση Ανατολή, όπως σχολιάζει ο Γουάγκχορν.
«Η διπλωματία του κυρίου Μπλίνκεν κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες. Στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, είπε στην Παλαιστινιακή Αρχή, τον ορκισμένο εχθρό της Χαμάς, ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη Γάζα μόλις εκκαθαριστεί από τη Χαμάς σε μια αξιοσημείωτα τετριμμένη παρέμβαση», υπογράμμισε ο σχολιαστής.
Σύμφωνα με τον Γουάγκχορν οι τρεις στόχοι του Μπλίνκεν που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί:
- Πρώτον να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει κάποιες παύσεις στις εχθροπραξίες προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και να επιστρέψουν περισσότεροι όμηροι στο Ισραήλ. Αυτό μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από το Τελ Αβίβ, που δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν όμηροι και μετά θα συζητηθεί παύση στις μάχες.
- Ήθελε να πείσει τα αραβικά κράτη να επεξεργαστούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Δηλαδή τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «”Αστειεύεσαι;” του είπαν οι Άραβες οικοδεσπότες του, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα που η Γάζα έχει γίνει ερείπια. Θα του έλεγαν επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί να τερματίσει κάθε επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εάν το κάνει, τότε ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη ειρήνη», σημείωσε ο σχολιαστής.
- Τρίτον, η αποστολή του ήταν να σταματήσει την εξάπλωση της σύγκρουσης. Καμία από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν δεν επιθυμεί να επεκταθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή. Αλλά δεν καμία δεν ανήκει στην λίστα με τις χώρες που είναι πιθανό να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης προέρχεται από την Χεζμπολάχ και το Ιράν αλλά «για προφανείς λόγους, δεν ήταν στο πρόγραμμα του Μπλίνκεν», τόνισε ο Ντομινίκ Γουάγκχορν.
Πηγή
www.enikos.gr