Ο συριακός στρατός κλιμακώνει την επίθεση κατά των ανταρτών στη Ντεράα | ενότητες, κόσμος


Ο συριακός στρατός κλιμάκωσε τον βομβαρδισμό θύλακα των ανταρτών στη Ντεράα (νότια), προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή όπου η εξουσία της Δαμασκού αμφισβητείται παρότι ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το επιτελείο και κατοίκους της περιοχής.

Επιχείρηση του συριακού στρατού στην παλιά πόλη στη Ντεράα υπέστη πλήγμα την Πέμπτη, όταν αντάρτες εξαπέλυσαν αντεπίθεση σε όλη την επαρχία και αιχμαλώτισαν δεκάδες στρατιωτικούς.

Έκτοτε ο στρατός ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες επίλεκτων μονάδων, δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στον θύλακα όπου είχαν εκδηλωθεί οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της οικογένειας Άσαντ το 2011.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων αυτών από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτηρίζεται το έναυσμα του ολοένα πιο περίπλοκου πολέμου στη Συρία.

Αντάρτες έχουν διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Ντεράα και οδηγεί στα σύνορα με την Ιορδανία. Το χασεμιτικό βασίλειο έκλεισε χθες Κυριακή τη συνοριακή διέλευση Τζαμπέρ.

Το 2018, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, ανέκτησε τον έλεγχο της επαρχίας, που γειτονεύει με την Ιορδανία και με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Συμφωνίες που συνήφθησαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας τότε ανάγκασαν τους αντικαθεστωτικούς μαχητές να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους, αλλά εμπόδισαν τον συριακό στρατό να ανακτήσει αρκετές συνοικίες, ανάμεσά τους την παλιά πόλη της Ντεράα αλ Μπαλάντ, της πρωτεύουσας.

Ο συριακός στρατός κατηγόρησε χθες αυτούς που αποκάλεσε τρομοκράτες ότι ματαίωσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν την περασμένη εβδομάδα. Συζητείτο να επιτραπεί στον στρατό να στήσει σημεία ελέγχου γύρω από τον θύλακα των αντικαθεστωτικών.

Ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αντέτειναν πως διαπραγματεύονταν μόνο την ανάκτηση αποκλειστικά του πολιτικού ελέγχου της περιοχής.

«Το καθεστώς θέλει να βάλει τέλος σε αυτό που θεωρεί ζωντανό σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του. Αν το φιμώσει με την επιστροφή του στρατού θα υποτάξει ολόκληρη την περιφέρεια», έκρινε ο Τζιχάντ αλ Χουράνι, στέλεχος της ένοπλης αντιπολίτευσης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τον θύλακα.

Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής στη Δαμασκό, τουλάχιστον 2.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από την περασμένη Πέμπτη, όταν ξέσπασαν οι μάχες.

Πηγή

www.real.gr

Next Post