Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκανε η Κλάουντια Στέφενσεν, όταν κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στις ιταλικές Άλπεις με τον σύζυγό της, εντόπισε ίχνη ηλικίας 280 εκατομμυρίων ετών – την πρώτη ένδειξη ενός προϊστορικού οικοσυστήματος στην περιοχή.
Η Στέφενσεν, περπατούσε σε έναν βραχώδες μονοπάτι στο φυσικό πάρκο Valtellina Orobie, όταν πάτησε σε έναν βράχο που είχε αποκαλυφθεί λόγω του λιωσίματος των πάγων.
«Έβαλα το πόδι μου σε έναν βράχο που μου φάνηκε περίεργος, καθώς έμοιαζε περισσότερο με πλάκα τσιμέντου», δήλωσε στον Guardian.
«Παρατήρησα περίεργα κυκλικά σχέδια με κυματιστές γραμμές. Κοίταξα πιο προσεκτικά και συνειδητοποίησα ότι ήταν πατημασιές», αφηγήθηκε.
Η Στέφενσεν φωτογράφισε τα ίχνη και τα μοιράστηκε με έναν φίλο της που ασχολείται με τη φωτογραφία, κυρίως καταγράφοντας με τον φακό του τη φύση. Οι εικόνες της, τελικά, κατέληξαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου, όπου οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα αποτυπώματα στον βράχο ανήκαν σε ένα ερπετό που ζούσε περίπου 280 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Μια ματιά στον κόσμο πριν από τους δεινόσαυρους
Η ηλικία των αποτυπωμάτων τοποθετεί την ανακάλυψη της Στέφενσεν στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, την τελευταία περίοδο της Παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής, λίγο πριν από ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα εξαφάνισης των ειδών στην ιστορία της Γης.
Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο Κριστιάνο Νταλ Σάσο, τα ίχνη ανήκαν σε πλάσματα που περιπλανιόνταν στον πλανήτη μας πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι.
«Οι δεινόσαυροι δεν υπήρχαν ακόμα, αλλά τα πλάσματα αυτών των μεγάλων αποτυπωμάτων πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλα, με μήκος έως και 2-3 μέτρα», εξήγησε ο Νταλ Σάσο.
Το ύψος του σημείου της ανακάλυψης, περίπου 1,5 χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βοήθησε στη διατήρηση των αποτυπωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως νύχια και σημάδια από δέρμα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες.
Ανακαλύψεις που αποκαλύπτουν ένα αρχαίο οικοσύστημα
Εκτός από τα αποτυπώματα, παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα φυτών, σπόρων και αποτυπώματα από σταγόνες βροχής, σκιαγραφώντας την εικόνα ενός πλούσιου βιοτόπου που υπήρχε στην περιοχή.
Η Στέφενσεν, της οποίας η ανακάλυψη αποκαλείται πλέον «Rock Zero», εξέφρασε την περηφάνια της για τη συμβολή της στην επιστήμη. Τα ευρήματα από το βουνό εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου.
«Νιώθω περήφανη, ειδικά που κατάφερα να συμβάλω, έστω και λίγο, στην επιστήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή
www.enikos.gr