Με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal θα περιπολούν στην Μαύρη Θάλασσα τα ρωσικά Mig-31, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας έτσι στην αποστολή των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, προς υποστήριξη του Ισραήλ.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την δήλωση σε συνέντευξή του στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ για τις «κοινές απειλές» από «εξωτερικούς παράγοντες» που αντιμετωπίζουν Μόσχα και Πεκίνο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις δύο συρράξεις που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στην Γάζα. Εξήγησε ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο ως απάντηση στην έκρηξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Και αυτή η κίνηση δεν έμεινε αναπάντητη. Είπε ότι διέταξε ρωσικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Με βάση την εντολή του, τα μαχητικά MIG-31 θα εξοπλιστούν με τους συγκεκριμένους πυραύλους, οι οποίοι, όπως θύμισε, έχουν βεληνεκές 1000 χιλιόμετρα και ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη του ήχου.
«Δεν πρόκειται για απειλή… Με βάση τις οδηγίες μου, οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες σε μόνιμη βάση στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα αεροσκάφη MiG-31 θα είναι οπλισμένα με συστήματα Kinzhal», είπε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ουκρανία
Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν βαθύτερα στη σύγκρουση και κάνουν λάθος παρέχοντας στο Κίεβο πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ “με κάποιες λεπτομέρειες” για την Ουκρανία. Είπε ότι οι “εξωτερικοί παράγοντες” και οι “κοινές απειλές” εξυπηρετούν μόνο την ενίσχυση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού (ATACMS), τη χρήση του οποίου επιβεβαίωσε το Κίεβο την Τρίτη, “απλώς παρατείνει την αγωνία” για την Ουκρανία, είπε. “Πρώτον, αυτό φυσικά προκαλεί ζημιά και δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή. Δεύτερον, θα είμαστε φυσικά σε θέση να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις. Ο πόλεμος είναι πόλεμος”, δήλωσε ο Πούτιν και συνέχισε:
“Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει θεμελιωδώς την ικανότητα να αλλάξει καθόλου την κατάσταση στη γραμμή επαφής … Πρόκειται για ένα ακόμη λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Ουκρανία είχε επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσινγκτον το ATACMS για να τη βοηθήσει να επιτεθεί και να διαταράξει τις γραμμές ανεφοδιασμού, τις αεροπορικές βάσεις και τα σιδηροδρομικά δίκτυα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. “Ένα λάθος μεγαλύτερης κλίμακας, που είναι ακόμη αόρατο αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται όλο και περισσότερο προσωπικά σε αυτή τη σύγκρουση. Και ας μην πει κανείς ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Πιστεύουμε ότι έχουν”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε ότι είναι καλό που η Δύση άρχισε να μιλάει για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, αν και δεν ανέφερε παραδείγματα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο εάν το Κίεβο αποδεχθεί τις “νέες πραγματικότητες”, δηλαδή την κατοχή από τη Μόσχα περισσότερου από το ένα έκτο της Ουκρανίας.
Το Κίεβο επιμένει στην πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.
Πηγή
www.enikos.gr