Πολωνία: Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση για τον ένα χρόνο από την απαγόρευσή της | ενότητες, κόσμος


Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα στην Πολωνία, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, έναν χρόνο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την απαγόρευσε σχεδόν καθολικά.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία και απέκλεισαν έναν πολυσύχναστο κόμβο της πόλης ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μικρότερες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην άμβλωση, το θεμελιώδες δικαίωμα να αποφασίσουμε για εμάς και το μέλλον μας», ανέφερε στο Facebook η ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών Strajk Kobiet, που είχε αυτήν την πρωτοβουλία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τη στήριξη της συντηρητικής, λαϊκιστικής κυβέρνησης, απαγόρευσε την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου. Η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μετά την απόφαση αυτήν χιλιάδες γυναίκες έφυγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση. Η οργάνωση «Άμβλωση χωρίς σύνορα» που βοηθά γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη ή υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, υποστηρίζει ότι βοήθησε 34.000 Πολωνές τον τελευταίο χρόνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή

www.real.gr

Next Post