Πορτογαλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές | ενότητες, κόσμος


Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 10 (ώρα Ελλάδας) στην Πορτογαλία για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για το σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ενώ ενδέχεται επίσης να χαρακτηριστούν από μια άνοδο της άκρας δεξιάς.

Αυτές οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2022 της κυβέρνησης μειοψηφίας από τους σχηματισμούς της ριζοσπαστικής αριστεράς, που το 2015 είχαν επιτρέψει στον Κόστα να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Για καιρό φαβορί στις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) βρέθηκε τελικά στήθος με στήθος με τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο του Πόρτο, τον Ρουί Ρίο.

Δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που πραγματοποιούνται για τα τηλεοπτικά δίκτυα, θα δημοσιοποιηθούν στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, Κυριακή, το PS του Κόστα πιστώνεται με 35% ή 36% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 33% για το PSD του Ρίο.

Όποιος κι αν είναι ο νικητής, θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων κομμάτων στους κόλπους ενός κοινοβουλίου που προαναγγέλλεται ότι θα είναι πιο κατακερματισμένο.

Με περίπου 6% της πρόθεσης ψήφου, η άκρα δεξιά του κόμματος Chega (Αρκετά) ενδέχεται να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας αυτής των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, λίγο μπροστά από τους φιλελεύθερους (δεξιά) και τους σχηματισμούς της ριζοσπαστικής αριστεράς, το Μπλοκ της Αριστεράς και το συνασπισμό κομμουνιστών – πρασίνων.

Αφού «γύρισε τη σελίδα της δημοσιονομικής λιτότητας», που εφαρμόστηκε από τη δεξιά μέχρι το 2015, ο απερχόμενος πρωθυπουργός διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του υποσχόμενος να «γυρίσει τη σελίδα της πανδημίας» χάρη σε μια εμβολιαστική κάλυψη ρεκόρ και την έλευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προβλέπονται από το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid-19.

Πηγή

www.real.gr

Next Post