Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την περίπτωση να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μίλησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν.
Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times ο κ. Κάλιναν ανέφερε πως επιδιώκει μία συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και δεν θέλει κάποια συζήτηση περί ιδιοκτησίας.
«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια πραγματικά συναρπαστική, καινοτόμο λύση. Όχι, η “λύση” είναι λάθος λέξη, “ανταπόκριση” είναι η σωστή. Κάτι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ξεκινάω με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε.
«Τα σχέδια μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά»
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο «σχέδιο», επαναπατρισμού των Γλυπτών, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου είπε:
«Τα σχέδια μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά. Οι αρχές είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει με τον συνεργάτη σου».
Δείτε σχετική ανάρτηση
British Museum chief Nicholas Cullinan: ‘I start with the idea that everything is possible’ https://t.co/M68Dwo5zYY
— Financial Times (@FT) November 15, 2024
«Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό: Μου αρέσει να συνεργάζομαι, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον», συνέχισε.
«Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε»
«Αν μιλάμε σοβαρά για την υπόθεση του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω έτοιμη λύση, ούτε θα έπρεπε, προέχει η συζήτηση που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Κάλιναν.
Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται προς τα μουσεία σχετικά με τη «βίαιη απόκτηση αντικειμένων», ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου ξεκαθάρισε:
«Υπάρχει ένα πρόβλημα αντίληψης έναντι της πραγματικότητας (των μουσείων). Με καλή πίστη και υπομονή, οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Εστιάζω πολύ στις συμπράξεις και τις συνεργασίες. Περισσότερο από ποτέ, σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε στη συνύπαρξη και την πολιτιστική ανταλλαγή. Νομίζω ότι τα μουσεία έχουν πράγματι έναν ρόλο να διαδραματίσουν».
Πηγή
www.enikos.gr