«Τίποτα δεν είναι πλέον ασφαλές» τονίζει ο πρώην πράκτορας της CIA, Μαρκ Πολυμερόπουλος, μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Σαράφογλου, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κ. Πολυμερόπουλου, αναφορικά με το πώς μπόρεσε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει αυτήν την επίθεση με τους βομβητές, κατά της Χεζμπολάχ, αλλά και γιατί δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση που δέχθηκε από την Χαμάς στο εσωτερικό της χώρας, τον περασμένο Οκτώβριο.
«Αξιοσημείωτο κατόρθωμα»
Για το πώς γνώριζαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ ήταν παλιάς τεχνολογίας, ώστε να μην ανιχνεύονται εύκολα, ο Μαρκ Πολυμερόπουλος τόνισε πως «το πιθανότερο είναι ότι είχαν ανθρώπινες πηγές, πράκτορες που είχαν εισχωρήσει στη Χεζμπολάχ και τους είχαν ενημερώσει ότι η οργάνωση έχει αλλάξει τα συστήματα επικοινωνίας, γιατί αρχικά χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα που εντοπίζονταν εύκολα με την τεχνολογία που διαθέτει το Ισραήλ».
Στη συνέχεια, ο πρώην πράκτορας της CIA ανέφερε πώς «οι Ισραηλινοί φαίνεται να έστησαν εταιρίες βιτρίνες στην Ευρώπη και οργάνωσαν μια ολόκληρη επιχείρηση εφοδιαστικής αλυσίδας. Κατά την διακίνηση των συσκευών, αποστέλλονταν οι βομβητές και στη συνέχεια τους εντόπιζαν και είτε τους τροποποίησαν εισάγοντας μέσα εκρηκτικά, είτε κατασκεύασαν τις συσκευές οι ίδιοι από την αρχή. Το κλειδί, όμως, είναι ότι κατάφεραν μέσω εταιριών που έστησαν ως βιτρίνα στην Ευρώπη, να γίνουν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα».
Στο ερώτημα, εάν εμπλέκονται κι άλλες χώρες, ο κ. Πολυμερόπουλος απάντησε πώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε συνεργασία και με άλλες χώρες. «Εφόσον, όμως, εμπλέκονται εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που είχαν στήσει (οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) θα έμοιαζαν όχι μόνο στη Χεζμπολάχ που συναλλασσόταν μαζί τους, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες ως νόμιμες εταιρίες. Μάλιστα μια από αυτές εμφανιζόταν να έχει συχνή δραστηριότητα για να μπορέσει να προσφέρει κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.
«Τίποτα δεν είναι πλέον ασφαλές»
«Τίποτε δεν είναι ασφαλές πια. Στόχος αυτής της επιχείρησης δεν ήταν απλά να βγάλει εκτός μάχης εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά να αναδείξει τον φόβο και την δυσπιστία στις συσκευές επικοινωνίας», ξεκαθάρισε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος στο ερώτημα εάν οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να μετατραπεί πλέον σε όπλο.
«Εφόσον έφεραν εις πέρας την επίθεση με τους βομβητές, γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό τον περασμένο Οκτώβρη;», αναρωτήθηκε η Μαρία Σαράφογλου με τον πρώην πράκτορα της CIA να απαντά: «Καταρχάς, το μακελειό είχε να κάνει με την SHIN BET που είναι οι εσωτερικές μυστικές υπηρεσίες, κάτι ανάλογο του αμερικανικού FBI και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την λωρίδα της Γάζας. Η Μοσάντ η διάσημη μυστική υπηρεσία δεν δραστηριοποιείται στη Γάζα και αυτό που είδατε είναι έργο της Μοσάντ που έχει αναλάβει τον Λίβανο. Είναι η πιο εντυπωσιακή επιχείρηση που έχω δει στην διαδρομή μου. Συνολικά όμως εγείρεται το ερώτημα αυτό γιατί το Ισραήλ υπέστη σημαντική ήττα τον Οκτώβρη».
Δείτε το σχετικό βίντεο
Πηγή
www.enikos.gr