• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2025, 2:37
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Πώς κατασκοπεύει και κάνει «πλύση εγκεφάλου» στους πολίτες μέσω των smartphone

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
2 Ιουνίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Ένα smartphone που διακινήθηκε λαθραία από την Βόρεια Κορέα αποκάλυψε έναν εφιαλτικό -για τους χρήστες- συνδυασμό τεχνολογίας και ολοκληρωτικού κυβερνητικού ελέγχου, μέσα από ένα σύστημα παρακολούθησης που θυμίζει το μυθιστόρημα «1984» του Τζόρτζ Όργουελ.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η συσκευή που δεν διαφέρει εξωτερικά από άλλα smartphone, διαθέτει μηχανισμούς που τροποποιούν λέξεις και εντοπίζουν «ύποπτη» γλώσσα.

Για παράδειγμα, η λέξη «Νότια Κορέα» (South Korea) αυτόματα διορθώνεται ως «μαριονέτα- κράτος» (puppet state), ενώ όταν ο χρήστης πληκτρολογεί τη λέξη αργκό «oppa» (όρος που χρησιμοποιείται στη Νότια Κορέα για το αγόρι κάποιας κοπέλας), η συσκευή την αντικαθιστά με τη λέξη «σύντροφος» (comrade).

Όπως σημειώνει η New York Post, σε αυτή την τελευταία περίπτωση, στα κινητά των Βορειοκορεατών, εμφανίζεται μια ειδοποίηση που προειδοποιεί ότι η λέξη «oppa» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τα μεγαλύτερα αδέρφια.

Το κινητό τραβά επίσης ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) κάθε πέντε λεπτά, αποθηκεύοντάς το σε κρυφό φάκελο μη προσβάσιμο από τον χρήστη, αλλά πιθανώς προσβάσιμο από τις βορειοκορεάτικες Αρχές.

Ο έλεγχος της πληροφόρησης

Όπως εξηγεί στο BBC ο Martyn Williams, ανώτερος ερευνητής στο Stimson Center της Ουάσινγκτον και ειδικός σε θέματα τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας, «τα smartphones είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η χώρα «αρχίζει να αποκτά το πάνω χέρι» στον πόλεμο πληροφόρησης.

Το κινητό εστάλη λαθραία εκτός συνόρων στα τέλη του 2023 από το Μέσο Ενημέρωσης Daily NK, με έδρα τη Σεούλ, αποκαλύπτοντας ακόμη μία πτυχή της σκληρής τεχνολογικής καταστολής του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από το 2023, η χρήση νοτιοκορεατικών εκφράσεων, λέξεων ή προφοράς έχει καταστεί επίσημα έγκλημα του κράτους, ενώ ομάδες καταστολής νεολαίας περιπολούν τους δρόμους επιτηρώντας τη συμπεριφορά των νέων.

Πηγή: AP

Συγκλονιστικές μαρτυρίες καταπάτησης δικαιωμάτων

Η 24χρονη Kang Gyuri, αποστάτρια που διέφυγε διά θαλάσσης το 2023 και πλέον ζει στην Νότια Κορέα, δήλωσε στο BBC: «Με σταματούσαν και με επέπλητταν επειδή έφτιαχνα τα μαλλιά μου και ντυνόμουν σαν Νοτιοκορεάτισσα».

Εξήγησε πως οι ομάδες καταστολής «κατάσχεσαν το κινητό μου και διάβαζαν τα μηνύματά μου για να ελέγξουν αν χρησιμοποιώ απαγορευμένες λέξεις».

Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται πως είναι απάντηση στις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να στείλει μηνύματα πέρα από τα σύνορα, αποκαλύπτοντας στους πολίτες του Βορρά τις διαφορές με τον υπόλοιπο κόσμο.

Φωτογραφία: Freepik

Λαθραία USB κρυμμένα σε κιβώτια με φρούτα

Παρά την πλήρη απαγόρευση ξένων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, κάποιοι λίγοι ραδιοφωνικοί πομποί καταφέρνουν να μεταδώσουν πληροφορίες τη νύχτα στα μεσαία και βραχέα κύματα.

Παράλληλα, χιλιάδες USB και κάρτες micro-SD με κορεατικά δράματα και K-pop τραγούδια περνούν λαθραία τα σύνορα κάθε μήνα, συχνά κρυμμένα σε κιβώτια με φρούτα.

Η χρηματοδότηση αυτών των προσπαθειών προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι περικοπές στη βοήθεια επί προεδρίας Τραμπ θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στον Κιμ.

«Ο λόγος για αυτόν τον έλεγχο είναι ότι μεγάλο μέρος του μύθου γύρω από τον Κιμ είναι κατασκευασμένο. Πολλά από όσα λένε στους ανθρώπους είναι ψέματα», δήλωσε ο Martyn Williams.

Για την Kang, η πρώτη της επαφή με τον έξω κόσμο ήταν μέσα από παράνομες ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικά δράματα, τα οποία την ώθησαν να αποδράσει από αυτό που αποκαλεί «κομμουνιστική δυστοπία».

«Ένιωθα τόσο πνιγμένη, και ξαφνικά ένιωσα την ανάγκη να φύγω», είπε.

«Νόμιζα πως ήταν φυσιολογικό το κράτος να μας περιορίζει τόσο. Πίστευα ότι έτσι ήταν και σε άλλες χώρες. Αλλά μετά συνειδητοποίησα πως μόνο στη Βόρεια Κορέα συνέβαινε αυτό».





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Ανάπτυξη Τώρα – Καλοκαίρι χωρίς σχέδιο.  Ο τουρισμός και ο πολιτισμός δεν αυτοσχεδιάζονται!

Next Post

Πολωνία: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο εθνικιστής και πρώην μπράβος, Κάρολ Ναβρότσκι

Next Post

Πολωνία: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο εθνικιστής και πρώην μπράβος, Κάρολ Ναβρότσκι

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.