Σαακασβίλι: Συναντήθηκα τέσσερις φορές μυστικά στο Λονδίνο με τον Λουκασένκο για να μην αναγνωρίσει Αμπχαζία και Νότια Οσετία | ενότητες, κόσμος


Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας του είχε συναντηθεί στο Λονδίνο τέσσερις φορές μυστικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, για να τον πείσει να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

«Είχα τέσσερις μυστικές συναντήσεις στο Λονδίνο με τον Λουκασένκο. Πρώτη φορά μιλάω γι’ αυτό. Αυτό ήταν μυστική διπλωματία. Το ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρισθεί από τον Λουκασένκο, είναι αποτέλεσμα των ταξιδιών μου στο Λονδίνο» δήλωσε ο Σαακασβίλι στο δικαστήριο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, όπου δικάζεται με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κονδυλίων περίπου 3 εκ. δολαρίων.

Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος δεν ανέφερε ακριβείς ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών που είχε στο Λονδίνο, επικαλούμενος το απόρρητο των στοιχείων αυτών που αφορούσαν στις πτήσεις με προορισμό την βρετανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα σε συνέντευξη του στον κανάλι «Σαλαβιόφ-Live» στο You Tube του δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης στην ίδια συνέντυξη ότι μόλις καταλάβει ότι είναι αναγκαίο ένα τέτοιο βήμα και αυτό θα του το πει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αυτό μπορεί να συμβεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, σε δηλώσεις της εκπροσώπου του Μαριάμ Ναρτσεμασβίλι, αναφέρει ότι το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Λευκορωσία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη δεδομένων των σχέσεων Γεωργίας-Λευκορωσίας

Το 2008 η Μόσχα είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και το Τμπιλίσι (Τυφλίδα) ως απάντηση διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Μόσχα.

Ο Σαακασβίλι συνελήφθη στην Γεωργία την 1η Οκτωβρίου , λίγες μέρες αφότου επέστρεψε στην χώρα, παραμονές των δημοτικών εκλογών. Ο Σαακασβίλι κατηγορείται επίσης για υπέρβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα για την εντολή που είχε δώσει στις δυνάμεις επιβολής της τάξεως να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Νοεμβρίου του 2007, όπως επίσης και για παράνομη επιδρομή της αστυνομίας με δική του εντολή στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Ιμέντι» την ίδια ημέρα. Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 9 ετών.

Πηγή

www.real.gr

Next Post